Imprimă această pagină

Cîrciu Adrian - Cireșu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

circu adrian ciresuCireșu este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Bunoaica, Cireșu (reședința), Jupânești și Negrușa. Comuna Cireșu este situată în partea de nord-vest a județului Mehedinți. Zona prezintă un relief predominant deluros cu formațiuni carstice, cu poieni și lunci străbătute de râurile Bahna și Topolnița. Regimul climateric este de tip temperat cu influențe mediteraneene cu o temperatură medie anuală de 8-9 grade C. 

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Cireșu se ridică la 572 de locuitori.

Principalele atracții turistice ale zonei cuprind Complexul carstic “Topolnița - Epuran” (Peștera Topolnița, Peștera Epuran), cuptoarele dacice de prelucrare a fierului și formațiunea naturală. Este a doua ca mărime din țară și a  17-a din lume.

 ”Datorită peșterii Topolnița și a faptului că este atât de cunoscută și are un caracter rar , pentru comuna circu adrian ciresu 3Cireșu un obiectiv foarte important de creștere economică și de repopulare a zonei este turismul. Nu există om care a fost la peștera Toponița să spună că nu se mai întoarce. Peștera Topolnița poate fi vizitată între 15 martie-15 mai sau 15 august-15 noiembrie. Geoparcul a reușit să introducă 4 sectoare în circuitul turismului speologic specializat.

Peștera Epuran a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și se întinde pe o suprafață de 1 ha. Aria naturală reprezintă o cavernă (peșteră alcătuită dintr-o rețea de galerii și săli) aflată în versantul pârâului Ponorăț, dispusă pe două nivele, astfel: primul nivel (activ) constituit din galerii drepte și descendente, puțuri, un lac (cu diametru sifonului de cca. 10 m) și un nivel superior cu mai multe săli (Sala Nordică, Sala Urșilor, Sala Prăbușirilor) și galerii (Strâmtoarea Speranței, Marele Ramonaj, Galeria Plăcilor de Nămol sau Galeria Comorilor). Peștera reprezintă un deosebit interes speologic atât datorită multiplelor formațiuni concreționare (stalactite, stalagmite, stilolite, baldachine, pânze, draperii, coloane de calcit) parietale, cât și datorită resturilor de faună fosilă (schelete de Ursus spelaeus) semnalată aici. 

Peștera Epuran se află în imediata apropiere a rezervației naturale Cheile Topolniței și Peștera Topolniței și este inclusă în Geoparcul Platoul Mehedinți.

Peștera este declarată în prezent rezervație speologică de mai bine 20 de ani, încă se lucrează la joncțiunea între peștera Epuran și Topolnița. 

circu adrian ciresu 2Un aspect ce îl pot dezvolta foarte repede este amenajarea pentru amplasare de corturi sau camping pentru turiștii ce vizitează cele două peșteri”, ne spune candidatul PNL pentru primăria Cireșu din Mehedinți.

„M-am gandit la o fabrică de procesare a laptelui. Putând să colectăm atât laptele produs în comună, dar și de la comunele învecinate. Când spun procesare a laptelui, mă refer  la diferite produse ce pot fi obținute, precum: brânză, cașcaval, unt, sau multe altele. În această fabrică ar putea lucra aproximativ 100 de oameni. Imaginațivă 100 de familii care și-ar schimba nivelul de trai.

Pentru repopularea zonei, o măsură pe care o pot realiza ca viitor primar este de a oferta locuitorii orașului Tr Severin cu spații de teren unde să-și poată construi o casă sau o pensiune. Pentru pensiune singura condiție pe care o vom impune este ca acel proprietar să angajeze măcar 3 locuitori din comuna Cireșu, prin această măsură din nou vom avea creștere economică,  prin crearea de locuri de muncă. 

În prezent toți locuitorii dar și cei care au construcții făcute în comuna Cireșu, nu dețin titluri de proprietate pe terenurile unde se află acestea. În calitate de viitor primar al comunei Cireșu din partea PNL, pot și stiu cum să rezolv situațiile pe care Fondul Funciar le are acum prin titluri de proprietate, cadastrarea proprietăților prin programe europene. 

Ca viitor primar pot să dezvolt economia comunei Cireșu, însă am obligația de a avea în toate satele din comună rețea de apă și canal. 

Dragii mei locuitori și consăteni, de 30 de ani actualul primar ne îndulcește cu apa din cișmelele  făcute de pe vremea comunismului. Nu credeți că este suficient să ne promită că va face și în realitate constatăm că nu este așa? Nu ați vrea să aveți un primar pentru fiecare locuitor al comunei? Un primar care să aibe grijă de nevoile dumneavoastră sau unul căruia să îi pese de d-voastră?  Acel primar pe care îl așteptați pot fi eu, pentru că și eu am așteptat și am crezut că lucrurile se vor schimba. 

Alte aspecte pe care le pot și vreau sa le fac sunt: un parc de joacă în fiecare sat din comuna Cireșu și un teren de fotbal din iarbă artificială pentru copiii talentați sau de ce nu și pentru adulți.

Deși tradiția oltenescă spune ca cel ce urmează să treacă în lumea celor drepți, trebuie ținut în casa unde a locuit, vă spun că  am studiat acest aspect, vă spun că nu este sănătos pentru psihicul nimănui ce trece prin astfel de momente, astfel că m-am gândit să construim lângă fiecare biserică câte o capelă.

Nu pot uita nici de căminele culturale în care se pot desfășura diferite activități, precum: tenis de masa, șah și multe altele, pe care dragi consăteni mi le puteți recomanda.

La capitolul sănătate situația actuală este dezastruoasă, noi nu avem un cabinet medical. Locuitorii noștri trebuie să meargă în orașe precum Orșova sau Tr Severin. Cel mai apropiat cabinet medical se află la o distanță de 27 km. În alte comune, ce sunt la fel de mari ca și comuna noastră, există măcar un cabinet medical, unde un medic de familie consultă pacienții. Ca viitor primar și acest obiectiv va fi o prioritate pentru mine”.

Doar cu domnul Cîrciu Adrian candidat PNL la primăria comunei Cireșu , toate obiectivele precum: creșterea turismului prin cele două peșteri Topolnița și Epuran, creșterea economică a zonei prin realizarea unei fabrici de procesare a laptelui, repopularea zonei prin spații oferite gratuit către toți cei care doresc să construiască, dezvoltarea rețelei de apă și canal, nu uitați de parcurile de joacă pentru copii sau terenul de fotbal, dar și cabinetul medical sau o capelă pentru fiecare biserică. - pentru Cotidianul Datina în exclusivitate.

Nu uitați: Cea mai mare descoperire a oricărei generaţii este aceea că o fiinţă umană îşi poate schimba viaţa prin schimbarea propriei atitudini. (William James)

carciu adrian ciresu 2 1carciu adrian ciresu 2 2

 

Citit 869 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 11:38
Super User

Articole recente - Super User