Vineri, 31 Iulie 2020 01:35

Extindere a rețelei de gaze naturale, MAREA minciună de campanie a primarului Screciu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

”Apropierea alegerilor locale îl determină pe primarul Marius Screciu să facă iarăși promisiuni pe care nu le poate respecta. Cu alte cuvinte, încearcă repetarea scenariului din 2016 când toate promisiunile din campania electorală au rămas pe hârtie.

În 2016 a promis că face centrala termică în cogenerare si rezolvă problema încălzirii. A mințit. Acum promite că extinde rețeaua de gaz în tot orașul si rezolvă problema încălzirii. Minte iarăși.

În concret, primarul Screciu a propus o hotărâre care prevede un acord de principiu ca primăria municipiului să finanțeze extinderea rețelei de gaze naturale în Severin și un acord de principiu pentru contractarea unui împrumut de 8.200.000 euro în vederea extinderii rețelei de gaze naturale.

Alături de consilierii liberali am votat propunerea primarului, cu amendamentul “ în condițiile legii”, pentru că nu vrem să se arunce vina pe noi pentru nerealizările domniei sale și pentru că e necesar să demonstrăm că nu va putea să finanțeze acest proiect nesustenabil și neserios.

Observații :

- Primarul Screciu cere doar acordul de principiu, fără să fie vorba de vreun demers concret, palpabil. Se cere acord de principiu pentru a începe discuțiile pe tema aceasta. Pentru a se pune în practică, e nevoie de aprobarea unui împrumut de la o bancă comercială. După împrumut trebuie un studiu tehnico-economic făcut de Mehedinți Gaz iar în baza acestor documente Primăria aprobă studiu de fezabilitate, proiectul tehnic și apoi se face licitație publică de adjudecare a lucrării. Acordul de principiu nu înseamnă nimic, doar acțiune evidentă de campanie electorală. Este chiar o insultă la adresa inteligenței severinenilor.

- Primarul Screciu se află în ultimele 2 luni de mandat, fiind deja primar de 4 ani și 2 luni, din Iunie 2016. De ce a venit tocmai în campania electorală cu această promisiune? Rezolvarea problemei încălzirii este un proiect de început de mandat, nu de sfârșit de mandat. Dacă era ceva serios, îl propunea la început de mandat. Legat de rezolvarea problemei încălzirii orașului, timp de 3 ani după terminarea procesului cu SC Alfa Ground Solutions SA a plătit din bani public studii de fezabilitate pentru realizarea unei centrale de 50 de milioane de euro. Evident ca a rămas totul doar pe hârtie. Nimic concret în 4 ani pentru rezolvarea încălzirii.

- Alături de consilierii liberali am propus încă din 2019 să retragem concesiunea firmei Mehedinți Gaz și să finanțeze primăria extinderea rețelei de gaze naturale în municipiu, moment la care primarul Screciu și consilierii PSD s-au opus. Dacă accepta soluția noastră de atunci, cu siguranță azi aveam rețeaua de gaze naturale mult mai dezvoltată și puteam accesa fonduri europene puse azi la dispoziția primăriilor.

- Legea 167/2018 și Ordinul ANRE nr. 37/28.02.2019 prevede posibilitatea ca primăria sa finanțeze extinderea rețelei de gaze naturale și recuperarea banilor de la operator. Cum va putea Mehedinți Gaz să restituie primăriei suma de 8 milioane de euro în condițiile în care de 16 ani a investit în total 4 milioane de euro? Ce se întâmplă dacă operatorul de gaz nu restituie banii în termen de 1 an către Primărie? Cine răspunde?

- Ordinul ANRE nr. 37/28.02.2019 care prevede posibilitatea ca primăria să finanțeze extinderea rețelei de gaze naturale și recuperarea banilor de la operator a apărut acum 1 an și 6 luni. Ce a făcut domnul primar 1 an și 6 luni? A așteptat campania electorală sa propună acest proiect, știind că este o soluție neserioasă și nu se poate realiza. A aplicat principiul celebru : le iau votul și după alegeri potopul.

- Proiectul prevede aducerea rețelei de gaze naturale la scara blocurilor și apoi pe fiecare scară de bloc proprietarii să-și pună centrale de apartament. Pentru achiziție centrală de apartament, rețeaua interioară si cea comună de pe scara de bloc, costurile minime sunt de 113 milioane de lei, conform specialiștilor. Ce se întâmplă cu pensionarii, severinenii cu venituri mici care nu își permit costurile acestea? Primarul Screciu îi condamnă la frig.„ transmite într-un comunicat de presă viceprimarul orașului Dr Tr Severin Av. Daniel Cîrjan.

Citit 745 ori

citeste ziarul

mica publicitate

cel mai harnic prmar

cel mai harnic viitor prmar

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
201455

Autentificare