Imprimă această pagină
Marți, 08 Ianuarie 2019 17:41

Ce nutrețuri se pot folosi în creșterea și îngrășarea porcilor?- Dr. Săndel Tudosie - partea III

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Resturile menajere (de la bucătăriile cantinelor, restaurantelor, etc.) pot constitui hrana de bază numai a porcilor puși la îngrășat, în proporție de 80% din rație, cu condiția să se asigure necesarul de proteine. O utilizare mult mai largă au resturile menajere în creșterea și îngrășarea porcilor în gospodăria personală. Resturile menajere (de la bucătăriile cantinelor, restaurantelor, etc.) pot constitui hrana de bază numai a porcilor puși la îngrășat, în proporție de 80% din rație, cu condiția să se asigure necesarul de proteine. O utilizare mult mai largă au resturile menajere în creșterea și îngrășarea porcilor în gospodăria personală. 

 

Echilibrarea rațiilor în săruri minerale


Pentru echilibrarea  rațiilor în săruri minerale se folosesc următoarele produse minerale sau organice:- carbonatul de calciu ( creta furajeră ), care se găsește în comerț sub formă de praf, este un nutreț ieftin și se dă în amestec cu uruielile în proporție de 1-1, 5% ;

- făina de oase este bogată în fosfor și se dă în special tineretului în creștere; proporția în rație este de până la 1 % din cantitatea amestecului de concentrate; 

- sarea (CINa) aduce în rație două elemente minerale, clorul și sodiul și, dat fiind că se găsesc în cantități reduse în furaje, în rația porcilor este absolut necesară să se dea în proporție de 0, 5% din greutatea amestecului de nutrețuri uscate; 

- sulfatul de fier ( calaican) și sulfatul de cupru ( piatră vânătă ) se folosesc în alimentația purceilor sugari pentru acoperirea necesarului de fier și cupru, în care laptele de scroafă este sărac.

Citit 100 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 23:03