Imprimă această pagină
Miercuri, 20 Martie 2019 02:00

“Cum dezvăţ găinile să-şi mănânce propriile ouă?”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comportamentul păsării de a-şi consuma propriile ouă poate fi asemănat cu Sindromul de Pica, predecesorul şi mai agresivului Canibalism!

“Sindromul Mamaie” compromite pasărea definitiv!

Sindromul de Pica poate aparea cel mai frecvent în tulburări de nutriţie ale păsării, dar şi în tulburări ale sistemului nervos sau ale sistemului digestiv. La noi în gospodării, din cauza “Sindromului Mamaie”, care ne face retrograzi la tot ce este nou, căutam cu orice chip să privăm pasărea de o nutriţie normală, punând-o pe seama TRADIŢIEI sau a datinei străbune! Cu atât mai mult cu cât acest comportament se declanşează mai ales în lunile reci ale anului, atunci când aportul de vitamine, minerale şi proteine din natură este mult mai greu de găsit de către pasăre!

La baza declanşării acestui comportament stau următoarele cauze:

• porumbul în exces din furaj;

• furajul compus numai dintr-o cereală (tainuri monocompuse);

• carenţele în aminoacizi, minerale (calciu, fosfor, sare, potasiu, cupru, mangan etc.), deficitul de vitamine (A,

D3 şi complexul de B-uri);

• carenţa sau excesul de proteine.

Câteva dintre manifestările acestui sindrom, la pasăre, sunt: consumul nejustificat al ouălor (ovafagia), ciugulitul penelor şi consumul de corpi străini.

“Dă-le CALCIU!”.

Oricum, găina are nevoie de aproximativ 4 grame de calciu pur (adică 10-11 grame de carbonat de calciu în raţie) la fiecare 24 ore pentru a putea forma coaja unui ou în acelaşi interval de timp. Deci calciul nu trebuie să lipsească niciodată din furaj! De ce trebuie să le dai numai calciu când nu le asiguri necesarul din celelalte minerale (fosforul, de pildă, aflat în strânsă legătură cu calciul) şi vitamine (A, D3, B)? Această metodă nu ameliorează cu nimic comportamentul găinilor.

“Ouă de plastic, vitamine, cuibare înclinate, ouă fierte şi pietre în cuibar” sunt ineficiente, niciuna nu acţionează asupra cauzei care a produs acest comportament! Şi, cum spune o vorbă din popor, “ca să fim de râsul curcilor”, ultimele, cele mai “profesionale”.

Citit 1631 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2019 21:15