Vineri, 20 Martie 2020 00:00

Starea de urgență bagă economia în carantină (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, în ședința comună Senatul si Camera Deputaților vor da un vot privind încuviințarea stării de urgentă pe teritoriul României instituita de Președintele României prin Decretul 195/2020 pentru o perioada de 30 de zile. Votul va fi cvasi unanim in favoarea acestei măsuri pentru ca e in mare vogă zilele astea. Ori dacă alte state au luat o atare măsura musai trebuie sa o copiem si noi. Doar ca la noi nu se impune. Din fericire, datorită măsurilor luate de Guvern, încă din ianuarie, avem doar 217 romani infectați cu Covid 19 si nici un deces.

Conform Constituției, starea de urgență poate fi instituită în cazul unui război sau în eventualitatea unor catastrofe naturale. În acest moment, România nu se află în niciuna dintre aceste situații și de aceea, instituirea stării de urgență reprezinta o măsura disproporționată fata de evoluția pandemiei. Nici preventiv, pentru a preveni o escaladare a epidemiei, o atare măsura nu se impune. Chiar ieri Presedintele ne spunea ca 75% dintre romanii infectați cu Covid 19 au o forma ușoară a virozei, doar 3 cetățeni fiind intr-o situație mai gravă dar stabilă și 19 pacienți s-au vindecat și au fost externați. Dar mai bine sa fim precauți, ar spune unii,sa preîntâmpinăm o nenorocire. Deci in loc sa fim optimiști, sa gândim pozitiv, mai bine sa fim fataliști și panicarzi.

Instituirea stării de urgență este motivată de necesitatea protejării vieții și sănătății cetățenilor și de contracarea crizei create de Coronavirus, însă mi-e teamă ca nu cumva să aibă consecințe sociale și economice dezastruoase. Sentimentul neputinței, al vulnerabilități in fata bolii, teama, frica, panica, vor pune stăpânire pe noi și ne vor demoraliza și demobiliza. Masurile de distanțare socială vor inchide multe afaceri, chiar industrii și vor afecta grav mediul de afaceri. Consecienta: zeci de mii se falimente,sute de mii de șomeri,criza economică.

Soluția prevenirii răspândirii infecțiilor cu Coronavirus ar trebui să fie izolarea persoanelor cele mai vulnerabile, vârstinicii, categoria cea mai afectată și din rândul căreia se înregistrează aproape exclusiv decesele atribuite Covid-19. Soluția corectă ar trebui să fie, așa cum fac deja alte state, precum Anglia sau Olanda, imunizarea în masă a populației, nu izolarea forțată, care nu face decât să încetinească imunizarea la scară națională. Unul din motivele invocate de către autorități pentru a justifica instituirea stării de urgentă consta in posibilitatea instituțiilor sanitare de realiza achiziții directe de medicamente și aparatura medicală. Pentru asta nu era nevoie de declararea stării de urgentă. Printr-o ordonanța de urgentă se deroga de la regula licitației pentru achiziționarea celor necesare combaterii epidemiei. De abia așteaptă afaceriștii din sistemul public de sănătate sa mai facă și ei un ban din achiziții directe la prețuri mari și comisioane pe măsura.

Deputat Av. Dr Remus Borza

Citit 6611 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 22:38

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906466

Autentificare