Imprimă această pagină
Joi, 11 Iunie 2020 00:00

Noi modificări în Codul Rutier de la 1 iulie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Codul Rutier a cunoscut modificări importante de la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 iulie va intra în vigoare și prevederea potrivit căreia nu vor mai putea susține examen de conducere persoanele care nu au absolvit cel puțin 10 clase.

N-ai 10 clase, nu obții permisul de conducere
Interdicția susținerii examenului auto pentru cei care nu au măcar 10 clase a fost motivată prin necesitatea reducerii numărului de accidente rutiere provocate de către persoanele care în mod evident nu au resursele intelectuale necesare studierii aprofundate a prevederilor Codului Rutier.

Prevederea este ultima intrată în vigoare dintre noile reguli valabile începând cu acest an. O altă modificare importantă a vizat controlul medical anual pentru șoferii de peste 70 de ani în vederea reînnoirii permisului de conducere.

Cei care vor să obțină carnetul de șofer trebuie să fie apți din punct de vedere medical şi psihologic și să dovedească faptul că au pregătirea teoretică și practică, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate, necesară intrării în examen.

În plus, candidații trebuie să facă dovada că au domiciliul sau reședința pe raza serviciului public de permise unde doresc să susțină examenul auto.

Nu în ultimul rând, pretendenții la carnetul de șofer nu trebuie să fi fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune ce ține de regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Criteriul este valabil și în cazul unei infracțiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Informaţii despre examenul auto în 2020
Conform Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, candidatul va trebui să pregătească dosarul pentru înscrierea la examen, ce trebuie să conțină câteva documente importante.
Acestea sunt: cerere tip, fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile (în care se prezintă și avizul medical), cazierul judiciar și chitanța care confirmă plata contravalorii permisului auto.
În cazul în care a existat o hotărâre judecătorească de condamnare, candidatul va trebui să anexeze la dosar și copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii.

Solicitantul va trebui să achite o taxă de obținere a permisului, în valoare de 68 de lei, iar dosarul, odată complet, va fi depus pentru a se stabili înregistrarea și preluarea unei fotografii ce va apărea pe permisul de conducere.
După ce acești pași au fost finalizați, urmează prima parte a examenului, cea teoretică. Abia după ce trece de această probă, candidatul va putea să se programeze și pentru proba practică (traseul). Dacă nu va trece proba teretică, solicitantul va putea să susțină din nou această probă, însă după cel puțin 15 zile.

Legat de proba practică pentru permisul de conducere în 2020, candidatul va trebui să se prezinte pentru traseu în locul indicat de lucrătorul de la ghișeul de programare. În eventualitatea în care trece cu bine și de această probă, pretendentul va obține carnetul de șofer.

În caz de eșec, proba practică poate fi susținută, din nou, după cel puțin 15 zile, însă în cel mult un an de la finalizarea școlii de șoferi.

Citit 5976 ori