Marți, 09 Aprilie 2019 03:00

Otita medie acută

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 090419 05

Descriere generală

Otita medie acuta, infectia urechii medii, este o afectiune foarte frecventa la prescolari, incidenta ei fiind strans legata de epidemiile de viroze respiratorii, dar se intalneste si la adolescenti sau adulti mai ales primavara si toamna.

Otitele medii aparute in cursul bolilor infectocontagioase ale copilariei (rujeola, gripa, scarlatina, varicela, oreionul), sunt o entitate aparte, facand parte din tabloul clinic specific fiecarei infectii in parte. Au in general o evolutie trenanta si cu complicatii mai frecvente, necesitand o atentie particulara din partea medicului pediatru si ORL-ist.36% grasimi, din care 4% grasimi saturate, 49% carbohidrati.

Cauze

Factorii determinanti sunt reprezentati de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis si mai rar de Pseudomonas aeruginosa si Stafilococcus aureus. Infectarea cu acesti microbi se produce in general pe cale aeriana, prin particule infectate imprastiate in aer prin stranut, tuse, vorbit, dar si prin contact direct cu persoana bolnava.

Factorii favorizanti pentru aparitia otitelor medii infectioase sunt legati in principal de obstructia foselor nazale si a rinofaringelui: viroze respiratorii, sinuzite acute, vegetatii adenoide („polipii copilului”), deviatia de sept nazal, rinita hipertrofica si rinita alergica, polipoza nazosinusala, tumori ale foselor nazale sau ale rinofaringelui. De asemenea unele conditii generale pot creste riscul aparitiei otitelor medii, cum ar fi diabetul zaharat, imunitatea scazuta.

Simptomele și evoluția otitei medii

Simptomul cel mai des acuzat este otalgia (durerea auriculara), care de obicei este brusca, intensa,  pulsatila si accentuata nocturn. Durerea se amelioreaza la caldura locala si la administrarea de antialgice obisnuite.Scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si este usoara la debut, iar apoi poate deveni moderata, cu variatii in cursul aceleasi zile legate de stranut si suflarea nasului.Apare si febra mare (39-40C). Alterarea starii generale, aceasta fiind mai pronuntata la copil decat la adult.

Clasic se descriu trei stadii evolutive ale otitei medii in lipsa tratamentului:

1.stadiul preperforativ in care apar simptomele specifice amintite anterior.

2.perforatia timpanului: durerea si febra dispar, fiind inlocuite de otoree, ca simptom dominant (lichid purulent care se scurge din ureche). Hipoacuzia, (scaderea auzului), se mentine si in acest stadiu, si poate dura cateva saptamani.

3.vindecarea: simptomatologia dispare treptat si, de obicei perforatia timpanului se inchide.

Citit 1493 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 23:47

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920160

Autentificare