640x90

Sâmbătă, 11 Mai 2019 03:00

Picior diabetic: simptome, cauze, tratament, prevenţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de picior diabetic, medicul va lua în considerare anamneza şi examenul fizic amănunţit, precum şi rezultatele anumitor analize.

În primă fază, medicul va purta o discuţie amplă cu pacientul despre istoricul său medical şi al familiei, apoi va efectua un examen fizic (măsurarea temperaturii, a pulsului, a glicemiei, a tensiunii arteriale, evaluarea respiraţiei, examinarea picioarelor etc.) şi va nota simptomele observate.

Ulterior pot fi recomandate teste amănunţite de sânge (hemoleucograma), care ajută la identificarea agentului patogen şi la gradul de severitate a infecţiei, sau radiografii la nivelul picioarelor (pentru a depista gradul de extindere a infecţiei sau cât de afectate sunt oasele) – prezenţa bulelor de gaz în ţesuturile moi pot indica existenţa cangrenei, o infecţie severă şi cu potenţial letal, care duce frecvent la necesitatea de amputare a membrului afectat.
Alte teste recomandate pot fi angiograma şi ecografia Doppler.

Prevenţie:
Prevenţia piciorului diabetic este esenţială în cazul diabeticilor. De aceea se recomandă adoptarea unor măsuri simple, dar eficiente, care pot reduce semnificativ riscul de complicaţii. Acestea includ:

 • Examinarea zilnică a aspectului picioarelor
  Igiena exemplară
  Purtarea de şosete şi de încălţăminte adecvată, care nu strânge
  Evitarea mersului desculţ, chiar şi în casă
  Exerciţiile fizice zilnice – acestea pun sângele în mişcare
  Tăierea corectă a unghiilor (este indicată tăierea unghiilor în formă pătrată, nu rotundă, pentru a preveni creşterea colţurilor în piele şi unghia încarnată)
  Îngrijirea corectă a bătăturilor, monturilor sau calusurilor
  Folosirea de creme intens hidratante, în cazul în care pielea este foarte uscată
  Protejarea extremităţilor de temperaturile foarte ridicate sau, din contră, foarte scăzute
  Controlul glicemiei
  Evitarea fumatului
  Consultul periodic la medic

 

Citit 271 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 21:44