Miercuri, 13 Martie 2019 02:00

Zahărul: cum trebuie mâncat ca să nu îngraşe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Mi-e poftă de ceva dulce.” “Aş mânca un desert bun.” Te servesc cu o bomboană de ciocolată.” Aceste afirmaţii sunt frecvente în perioadele de stres la serviciu, la aniversări, la trecerile dintre anotimpuri, cu astenie, sau când ne relaxăm seara, după o zi istovitoare. Ce au în comun multe dintre obiceiurile alimentare antistres? Zahărul, unul dintre cele mai înfierate ingrediente din industria alimentară. Iar în ultimii 50 de ani, industria a profitat din plin de apetitul oamenilor pentru starea de bine obţinută rapid şi a făcut din zahăr o prezenţă permanentă pe etichete.

“Din zahăr facem grăsime. Noi nu putem să depozităm zahăr. Singura formă de depozit a zaharurilor este glicogenul care rămâne la nivelul muşchilor şi ficatului pe o perioadă limitată de timp şi apoi, se transformă în grăsime. Aşa că, sursa principală a grăsimilor este zahărul. Zahărul este prezent în aproape toate alimentele, tocmai de aceea sugerez pacienţilor mei să citească eticheta produselor înainte de a le cumpăra. Dacă vor cumpăra un produs neetichetat, ceea ce e puţin probabil, dar se mai întâmplă, trebuie să cunoască ce conţine acel produs. De exemplu, mierea sau o prăjitură: trebuie să ştim că o prăjitură conţine atât zaharuri, cât şi grăsimi. Chiar dacă vom consuma o prăjitură fără zahăr, trebuie să fim conştienţi că ea conţine grăsimi. Deci nu scăpăm de îngrăşare dacă alegem să consumăm în exces dulciuri, cu sau fără zahăr”, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică, cel care tratează zilnic pacienţi cu exces ponderal.

Produsele care conţin multe glucide

Zahărul este prezent peste tot: în cafea, ceai, sucuri, dulciuri, produse de patiserie, pâine, chiar mezeluri. Este nelipsit în multe conserve şi reţete de tot felul. Fie că este alb, fie că este brun, zahărul este glucoză cu acelaşi număr de calorii: 4 pe gram. Dacă vi se pare totuşi puţin, specialiştii vă sfătuiesc să faceţi un calcul simplu şi să vedeţi dacă vă încadraţi în cantitatea optimă de glucide pe care le puteţi consuma într-o zi.

Citit 1418 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2019 19:38

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920284

Autentificare