Vineri, 22 Februarie 2019 13:55

Pompierii mehedinţeni solicitaţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele cinci zile, pompierii mehedinţeni au intervenit pentru stingerea a zece incendii izbucnite la vegetaţie uscată, patru dintre acestea manifestându-se, în ultimele 24 de ore, pe raza localităţilor Schitul de Sus, Răscoleşti,  Balta Verde şi în oraşul Vânju Mare.

În localitatea Schitul de Sus, incendiul a fost stins de un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Dr. Tr. Severin, care a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. În încercarea de a lichida incendiul, proprietarul, un bărbat, în vârstă de 64 ani, a suferit arsuri de gradul I la membrele inferioare (tălpi) şi a primit ajutor medical, însă a refuzat transportul la spital. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.              

În localitatea Balta Verde din comuna Gogoşu a acţionat un echipaj de pompieri din cadrul Staţiei Vânju Mare, cu o autospecială cu apă şi spumă, flăcările cuprinzând circa 10 ha de vegetație uscată şi puiet de plop american. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determintă de folosirea focului deschis în spații deschise.  

 Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute:

  • în condiţii meteorologice fără vânt;
  • în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii;
  • să se desfăşoare numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă. 

De asemenea, cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii şi să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul.  

Totodată, facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul - emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi: depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii etc. constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei. 

Se exceptează de la această obligație, arderea vegetaţiei uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Citit 1373 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906465

Autentificare