Imprimă această pagină
Sâmbătă, 13 Aprilie 2019 03:00

Propolisul – Farmacia Stupului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți


Recoltarea propolisului

Propolisul are numeroase utilizari in apiterapia umana si veterinara. Propolisul este un puternic medicament antiinfectios. El distruge nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzand si varietatile lor). Remediu de traditie in medicina naturista din Romania, propolisul se gaseste usor la apicultori, fie brut (sub forma unor bulgarasi maronii), fie lichid, ca tinctura alcoolizata. Propolisul brut de buna calitate se recunoaste printr-un miros specific (dulceag-amarui) foarte puternic, precum si prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multa ceara in el si ca atare, proprietatile sale sunt mult diminuate).

Afectiuni care se previn si se trateaza cu propolis

Propolisul este un excelent antibiotic, care actioneaza progresiv inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii. Astfel, este eficient in ameliorarea bolilor respiratorii cu secretii abundente si a bronsitelor.

In acelasi timp, tinctura de propolis, in combinatie cu o lingurita de miere, administrata dimineata pe stomacul gol, poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentatie si de putrefactie.

Substantele antioxidante din compozitia propolisului au efecte exceptionale in tratarea asteniei de primavara. Acestea au efecte tonice nervoase, impiedica degradarea unor vitamine esentiale pentru organism (vitamina C) si echilibreaza nivelul hormonal.Si sistemul imunitar are de castigat in urma unei cure  cu tinctura de propolis. Studii facute in paralel in Japonia, Statele Unite si Rusia au scos in evidenta faptul ca propolisul administrat sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai “agresive”, ceea ce determina o rezistenta mult mai mare la infectiile cu orice tip de germen.

Administrarea zilnica a propolisului poate, de asemenea, sa previna hipertensiunea si tulburarile de ritm cardiac, normalizand in acelasi timp cantitatea de colesterol din sange si avand rol de refacere a elasticitatii vaselor de sange.

 

Citit 1670 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 21:59