Marți, 07 Iulie 2020 00:00

Se schimbă vârsta de pensionare. La câți ani vă veți putea depune dosarul de pensie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând cu data de 1 iulie, vor intra în vigoare noile reguli privind vârsta de pensionare, cu modificări importante care vor afecta o bună parte dintre români.

Astfel, vârsta standard de pensionare a femeilor, care astăzi este de 59 de ani, va crește treptat în următorii 8 ani, până la vârsta de 63 de ani. De asemenea, stagiul de cotizare, care în prezent este de 32 de ani, va ajunge la 34 de ani.

Potrivit noii legi, femeile care au născut și educat până la vârsta de 8 ani, cinci sau mai mulți copii, se vor putea pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, și românii care au lucrat în condiții grele de muncă vor putea beneficia de scăderea vârstei de pensionare.

Conform CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la data de 1 ianuarie 1999, pensia fiind calculată doar în baza venitului asigurat, realizat după data respectivă și reflectat în contul personal de asigurări sociale ale persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individiuale în sistemul public de asigurări sociale. Astfel că se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioda de activitate trecută pe carnetul de muncă.

De asemenea, cei care vor să beneficieze de pensie, trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. Dacă aceasta este depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Citit 5268 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906361

Autentificare