Marți, 08 Ianuarie 2019 20:04

Iniţiativă eco: brazii de Crăciun din Galaţi se transformă în îngrăşământ pentru plante

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Brazii de Crăciun din oraşul Galaţi se transformă în îngrăşământ pentru plante. Operaţiunea este derulată de societatea locală de salubrizare care adună brazii aruncaţi de gălăţeni la gunoi şi obţine tone de compost, îngrăşământul urmând să fie utilizat pe spaţiile verzi din oraş. În această perioadă a anului angajaţii societăţii locale de salubrizare adună brazii aruncaţi la containere de gălăţeni şi îi transformă în îngrăşământ bio, foarte bun pentru plante.

 Operaţiunea este derulată de societatea locală de salubrizare care adună brazii aruncaţi de gălăţeni la gunoi şi obţine tone de compost, îngrăşământul urmând să fie utilizat pe spaţiile verzi din oraş. În această perioadă a anului angajaţii societăţii locale de salubrizare adună brazii aruncaţi la containere de gălăţeni şi îi transformă în îngrăşământ bio, foarte bun pentru plante.Potrivit specialiştilor, produsul astfel obţinut are pH scăzut şi este sută la sută natural. „În această perioadă se colectează toţi brazii de la populaţie, sunt aduşi la noi la staţie unde sunt tocaţi şi vor ajunge compost, îngrăşământ. Este o operaţiune care durează. Se ţine o evidenţă, brazii sunt cântăriţi şi la final se va şti câţi brazi au intrat la noi. Acest compost este foarte bun, noi tocăm inclusiv creanga, materialul bio care vine de la Piaţa, fermentează şi apoi se formează compost”, a declarat presei reprezentantul societăţii de salubrizare din Galaţi, Virgil Ciobanu.Compostul obţinut din brazii de Crăciun este folosit pentru spaţiile verzi din oraş şi pentru serele municipiului. De asemenea, societatea gălăţeană vinde îngrăşământ, preţul unei tone de compost fiind în jur de 150 de lei.

„Brăduţii colectaţi zilele acestea ajung la staţia de sortare din oraşul Galaţi, sunt tocaţi cu acest utilaj. Tocătura este apoi distribuită în brazde, periodic brazdele sunt întoarse, sunt proiectate în funcţie de temperatură. După trei, patru luni rezultă compostul pe care îl utilizăm în amenjarea spaţiilor verzi din municipiu. Avem un tarif aprobat de Consiliul Local, doritorii pot veni şi solicita să cumpere acest compost. Costă 150 de lei tona. Asigurăm în primul rând necesarul municipiului, ceea ce este surplus ajunge la ceilalţi doritori”, a spus directorul societăţii de salubrizare, Mirela Furtună.„Ne-am dori ca brazii să nu fie aruncaţi pur şi simplu. Îi rugăm pe gălăţeni să-i lase lângă punctele de colectare pentru ca noi să-i luăm de acolo sau îi ducem direct la staţia de sortare. Ideal ar fi ca brazii să nu fie lăsaţi cu pungi de plastic şi globuri sparte, dar, oricum, noi avem muncitori care îi despodobesc şi ei”, a declarat Mirela Furtună.

Citit 2575 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920247

Autentificare