Marți, 12 Martie 2019 02:00

Sprijin financiar lunar pentru fermierii care angajează tineri, conform unui proiect pus în dezbatere publică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care angajează cel puţin doi tineri vor beneficia de un sprijin financiar lunar, în cadrul unui program cu o valoare de 30 de milioane de lei, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii. 

Angajatorii vor primi, pentru fiecare persoană angajată, 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară, 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare sau 500 lei pentru persoanele fără studii.

 Proiectul de hotărâre de Guvern priveşte aprobarea normelor de aplicare a legii 336/2018 pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, intrată în vigoare la începutul acestui an.

Proiectul notează că programul va contribui la creşterea forţei de muncă în agricultură, acvacultură şi industria alimentară cu aproximativ 3.000 persoane, pentru anul 2019.

Potrivit Eurostat, în România forţa de muncă ocupată în agricultură este de 1,6 milioane de persoane, ocupând locul al doilea după Polonia. 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă.

Pentru a beneficia de prevederile legii, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, tânărul beneficiar al Programului care a fost angajat în condiţiile prezentei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut tabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului.

Citit 1325 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905739

Autentificare