Joi, 04 Aprilie 2019 03:00

Un milion de lei imputați furnizorilor de servicii medicale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a imputat, anul trecut, aproape un milion de lei furnizorilor de servicii medicale din județ. Este vorba, în principal, de servicii medicale încasate necuvenit. Nouă medici au primit avertismente pentru modul în care au eliberat certificatele medicale.

Inspectorii CJAS au verificat activitatea medicilor de familie, cea din ambulatoriile clinice şi paraclinice, activitatea medicilor stomatologi, activitatea spitalelor şi activitatea firmelor de îngrijiri la domiciliu. În total, 210 controale, dintre care 90 au fost planificate. „Urmare controalelor realizate s-au imputat servicii medicale raportate cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare în sumă de 908.892,22 lei, care până la data de 31.12.2018 au fost recuperate în procent de 99,62% din sumele imputate. Activitățile desfășurate și raportate nu sunt în toate cazurile completate cu datele din evidențele primare, fapt ce a condus la imputarea sumelor”, se arată într-un raport semnat de directorul general al CJAS Gorj, Daniel Șurlea.

Cea mai mare sumă recuperată de CJAS Gorj, în 2018, este de circa 800.000 de lei și a fost imputată spitalelor. Medicii de familie au trebuit să restituie, la rândul lor, nu mai puțin de 36 de mii de lei. Principalele nereguli identificate de inspectorii CJAS se referă la eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea legii, eliberarea de prescripții medicale pentru asigurații cu pensii mici care au și alte venituri și fără ca medicul să poată prezenta cuponul și declarația și eliberarea de bilete de trimitere către alte specialități nejustificate medical sau fără a fi consemnate în documentele de evidență primară. „Urmare disfuncționalităților și iregularităților depistate s-au propus și aprobat măsuri de restituire a sumelor raportate eronat și decontate de către CJAS Gorj, cu calcularea de accesorii/dobânzi conform prevederilor legale în vigoare, dar și sancționarea unor furnizori pentru nerespectarea clauzelor contractuale cu 0,5% din valoarea lunară de contract”, mai arată raportul CJAS Gorj. Mai mult, inspectorii Casei de Sănătate Gorj au aplicat nouă avertismente unor medici prescriptori pentru eliberarea de certificate de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale. Totodată, au sancționat contravențional cu „avertisment” trei persoane juridice, pentru plata cu întârziere a indemnizației pentru concedii medicale.gorjanul.ro

Citit 1413 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
924137

Autentificare