Marți, 15 Ianuarie 2019 21:02

Minerii nu acceptă oferta administraţiei pentru a renunţa la proteste!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierile purtate, luni, la Bucureşti între administraţie şi liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, nu au dus la dezamorsarea conflictului de muncă, declanșat spontan de angajații unității. Vestea că salariile ar putea să le fie majorate doar cu 10-12% și nu de acum, ci peste câteva luni, i-a supărat și mai rău pe greviști, care oricum nu mai recunosc autoritatea liderilor, care au negociat pentru ei. La Roșiuța ortacii au fost vehemenți și au anunțat că vor declanșa greva foamei, dacă șefii de la Târgu-Jiu își vor bate joc de ei în continuare. Strânși în curtea unității, aceștia au fost cu greu lăsați de către agenții firmei de pază să ajungă până la poartă pentru a discuta cu jurnaliștii, nici reprezentanților presei nefiindu-le permis accesul în zonă cu ușurință, deși aceștia se aflau pe domeniu public.

“Unitate! Unitate!” au fost cuvintele scandate de mineri, atunci când s-au apropiat de jurnaliști, cerându-le celor trei paznici de la poartă să le permită o discuție civilizată cu reprezentanții presei pentru a-și putea exprima nemulțumirile. Soluția de compromis a fost ca dialogul să aibă loc de la distanță, între timp paznicii anunțând prin 112 Poliția și Jandarmeria despre “incidente”, reprezentanții forțelor de ordine venind degeaba în zonă pentru că minerii nu au creat nici un fel de problemă. “Nu ne mai lasă domnule nici să vorbim pentru că le e frică de adevăr. Nu ne mai lasă să facem poze în carieră sau filmulețe că se văd condițiile proaste de lucru pe care le avem și de aia nu vor să vorbim nici cu dumneavoastră. Păi dacă aici în curtea carierei, unde e beton, e apa de o palmă, mai ales că se topește zăpada acum, vă dați seama cum e în carieră, la utilaje. E nămol peste cizme, de aia nu vă lasă să mergeți să vedeți adevărul de la locurile noastre de muncă. Ne plătesc cu minimul pe economie și nu ne lasă nici să vorbim. De 30 de ani am tot suportat lucrurile astea, la început se zicea că salariile minerilor sunt mari, dar acum sunt cele mai mici, ne apropiem de minimul pe economie. Păi ei vorbesc de Statul Paralel, dar nu văd că paraleli sunt ei cu realitatea, lor le cresc salariile și nouă ne scad”, a răbufnit unul dintre ortaci.

Vestea că administrația nu e dispusă la majorări salariale, care să fie din două cifre și care să nu îl aibă pe 1 în față i-a supărat și mai rău pe greviști. “Niciodată nu vom accepta suma asta! Păi ce înseamnă 10% la ale 20 de milioane de lei vechi pe care le iau eu și ce înseamnă 10% la ai 5000 de euro cât au ei salariul la Târgu-Jiu? Pe noi ne lasă cu salariile de mizerie și lor și le măresc așa cum au făcut parlamentarii. Niciodată nu vom accepta așa ceva. Și să fie clar, nu liderii de sindicat negociază pentru noi. Să vină ministrul aici în mijlocul nostru pentru că noi dăm energie țării, nu liderii care stau prin birouri ca inspectori sociali. Cu noi să negocieze și noi să semnăm Contractul Colectiv de Muncă. Ne-am săturat să fim batjocura unora și altora. La noi au tot dat afară, din 50.000 câți eram prin anii’ 90 am mai rămas nici o treime și am ajuns cu salariile la nivelul cel mai de jos. Echipamente și condiții de lucru ca în Evul Mediu și vor să acceptăm așa ceva. Exclus, ori majorări de 100% ori nimic”, a spus unul dintre protestatari. Și nu a fost singurul nemulțumit.“Am 32 de ani vechime și sunt plătit cu o treaptă mai mult decât minimul pe economie. În condițiile de aici, de frig, nămol, praf, vânt, de 32 de ani, mă duc acasă cu vreo 20 de milioane de lei vechi și boierii de la Târgu Jiu de la TESA nici nu știu ce să mai facă cu banii. Ia să vină domnul Boza și să ne spună cât are secretara și șoferul dumnealui și în ce condiții lucrează ei. Să intre cu noi în nămol acum după cărbune și apoi să vedem dacă le convine 20 de milioane.

Nu mi-e frică să spun adevărul pentru că sunt om în vârstă, nu mai am ce pierde la anii mei. Trebuie să ies acuși la pensie și tot cu nimic mă aleg după atâta muncă”, a spus bărbatul. Un alt coleg al acestuia a vorbit și despre taxele pe care statul le cere de la angajați în ultima vreme. “Aveam contribuția la pensie de 3 milioane de lei, acum e 9 milioane. Au triplat-o ca să își poată ei plăti pensiile speciale, dar mie salariul nu mi l-au mărit. Ia statul 45% din salariu contribuții. Păi unde s-a mai pomenit așa ceva, să muncesc pentru pensiile și salariile lor nesimțite, iar nouă ne dau 10%. Cei care ne conduc cred că nu își dau seama că țara fierbe. Noi vom rămâne în grevă atâta timp cât nu ne sunt rezolvate doleanțele. Să veniți marți și să vedeți că vom intra și în greva foamei pentru că altfel nu cred că reușim să obținem o indexare mai mare”, a menționat un alt protestatar de la Roșiuța.            

gorjanul.ro

Citit 2424 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920357

Autentificare