Știri sportive

Tot mai mulţi crescători ai acestor specii, care deţin efective mari (de peste 500 oi matcă), sunt interesaţi de alăptarea artificială a mieilor sau a iezilor, din cel puţin două motive:
- reducerea pierderilor cauzate de lipsa laptelui la oile sau la caprele mame;
- mulgerea acestora cât mai devreme după fătare, în special la rasele specializate pentru producţia de lapte.

Mamă adoptivă sau alăptarea artificială
Chiar în condiţii normale de furajare şi de întreţinere, există oi sau capre (circa cinci la sută) care, îndeosebi la prima fătare, au puţin lapte sau chiar deloc, în ambele situaţii viaţa produşilor (miei sau iezi), fiind în pericol. Prima opţiune a crescătorilor şi cea mai practică, la efectivele mai mici, este să dea mieii/iezii spre alăptare altor mame din efectiv, cărora fie le-au murit accidental produşii, fie acestea au mult lapte şi pot creşte doi produşi. Adopţia nu este tocmai simplă şi trebuie încercată abia după ce se uniformizează mirosul, deoarece oaia/capra îşi recunoaşte produsul, în primul rând după, miros, apoi, la circa o săptămână, după văz şi după auz.
O altă variantă, frecvent aplicată, este alăptarea la biberon, după perioada colostrală, de 4- 6 ori/zi, la un interval de 4-6 ore, cu lapte integral de vacă, la început fiert şi răcit sub capac (pentru a nu se infecta), până la temperatura de 37oC, apoi, de la vârsta de 2-3 săptămâni, se poate administra lapte proaspăt muls sau ţinut în frigider la temperatura de 2-4oC şi apoi încălzit uşor, până la 30-35oC.
În vestul Europei, pentru a mări producţia de lapte marfă şi pentru a da posibilitatea tuturor produşilor de a se hrăni la discreţie, se practică tot mai frecvent alăptarea artificială a acestora cu substituenţi de lapte, produse preparate cu ajutorul unor instalaţii automate multibiberon.
Această nouă tehnică de alăptare este justificată mai ales economic, întrucât preţul unui litru de lapte muls, de oaie sau de capră, este mult mai mare comparativ cu preţul unui litru de înlocuitor administrat mieilor sau iezilor (având la bază lapte praf degresat şi grăsime topită de oaie sau de capră). Metoda se aplică, de regulă, pentru mieii sau iezii destinaţi îngrăşării şi vânzării pentru carne.

Instalaţiile automate multibiberon
Înţărcarea foarte timpurie (ultra precoce) se face în primele 2-4 zile după fătare, pentru a permite produşilor să consume cantităţi suficiente de colostru.
Amenajarea adăposturilor. După ce sunt separaţi de mame, mieii sau iezii se ţin în adăposturi speciale (creşe), dezinfectate, văruite şi climatizate (+18...+20oC, umiditatea relativă 60-65%, curenţii sub 0,2 m/sec.). În aceste adăposturi, pe axul lor, există o alee centrală de 1,5-2 m, iar în părţile laterale sunt amenajate boxe din şipci de lemn sau din plasă de sârmă.
La început, fiecare boxă este prevăzută cu 3-4 ţarcuri mai mici, în care se introduc 10-15 produşi sănătoşi şi uniformi ca dezvoltare corporală.
La fiecare 3-4 boxe mari, se amenajează un spaţiu de supraveghere, în care sunt aduşi produşii subponderali şi cei care au probleme patologice, pentru a fi observaţi mai atent şi pentru a li se administra tratamente medicale individuale.
Instalaţia multibiberon. Între două boxe, de regulă, este amplasat un automat multibiberon pentru prepararea substituenţilor de lapte, legat la reţeaua electrică şi la cea de apă. Acesta este dotat cu un buncăr cu o capacitate de 50 kg (un sac de lapte praf); sub buncăr se găseşte o instalaţie de dozare şi de preparare a laptelui, care, odată preparat, ajunge în bazinul prevăzut cu tetine, câte 3-5 pentru fiecare boxă.

 (sursa: gazeta de agricultura)

Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:00

Becali pregateste campania de achizitii din vară

Indiferent daca ia sau nu titlul, FCSB isi schimba structura. Becali vrea oameni noi la mijlocul terenului. Recunoaste ca si in aparare cauta intariri. Negociaza pentru Bradley de Nooijer de la Viitorul. Venirea olandezului ar insemna o despartire sigura de Alexandru Stan, adus in toamna de la Astra. Beclai spune ca nu mai e interesat de transferul lui Darius Olaru de la Gaz Metan. Are prea multe solutii in atac!

“O sa aduc 2-3 jucatori in vara. La ora asta, Darius Olaru nu ne intereseaza. Avem pe pozitia lui multi jucatori. Eu caut un numar 8. Un 8-10! Implementez eu acum un nou post. Un Ianis, cam asa ceva. Sa fie agresiv la mijloc, sa plece cu mingea la picior ca Ianis. Si sa nu piarda mingea! El acolo pierde mingea ca n-are cu cine pasa! Daca joaca la echipa buna, nu mai pierde, ca are cu cine juca. Mai vorbesc acum cu un jucator care nu-i roman, o sa vedem!”, a explicat Becali la PRO X.

Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:00

Clasament - Playoff - Liga I

art 200419 08

Clasament - Playout  - Liga I

art 200419 09

Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:00

Programul complet al semifinalei de la Rouen

Programul complet al semifinalei de la Rouen

Componența echipei României Componența echipei Franței

Simona Halep (2 WTA) Caroline Garcia (21 WTA)
Mihaela Buzărnescu (30 WTA) Pauline Parmentier (53 WTA)
Irina Begu (83 WTA) Alize Cornet (55 WTA)
Monica Niculescu (132 WTA) Kristina Mladenovic (66 WTA)
Raluca Olaru (34 WTA la dublu) Fiona Ferro (92 WTA)

Semifinala de Fed Cup dintre Franţa şi România va fi în direct la Digi Sport 1 sâmbătă, de la ora 15:00, şi duminică, de la ora 14:00. Partida de la Rouen va fi în format LIVE-TEXT pe digisport.ro și m.digisport.ro.

„Am obținut o victorie facilă la Giurgiu, una de moral, înaintea derby-ului din seria I. În cazul în care vom câștiga partida cu Dream-Team București, nu mai putem rata promovarea în Liga a II-a. Sper ca publicul să vină sâmbătă în număr cât mai mare la stadion, fiindcă avem nevoie de susținerea spectatorilor. E cel mai important joc al sezonului pentru echipa noastră”, a declarat Ispas.

ACS Atletic Drobeta este singura echipă de seniori care reprezintă județul Mehedinți în ligile naționale.

Vineri, 19 Aprilie 2019 00:00

LIGA A IV-A la Mehedinți

În derby-ul etapei a XV-a, CS Strehaia a dispus , cu 2-0, pe propriul teren, de Recolta Dănceu și a urcat pe primul loc În derby-ul etapei a XV-a, CS Strehaia a dispus , cu 2-0, pe propriul teren, de Recolta Dănceu și a urcat pe primul loc.

Pe 16 și 17 aprilie au fost programate partidele retur din faza semifinalelor Cupei României Elite, competiţie dedicată categoriilor de vârstă Under 17 și Under 19.

Oamenii din fotbal îi fac propuneri lui Rotaru pentru a intra în bătălia la titlu cu CFR Cluj și FCSB.Corneliu Papură pare o soluție de avarie, patronul clubului fixând obiective aproape imposibil de atins: „Ne batem la locul 2. Locul 3 e minim acceptat. Dacă nu intrăm în grupele preliminare, sezonul acesta e un eșec pentru noi”. În această situație, devine destul de clar că numirea lui Papură are în vedere asigurarea interimatului până la vară. După modelul ceferiștilor de la Cluj, cu Minteuan.

Barcelona e în semifinalele UEFA Champions League. S-a impus cu 3-0 în faţa lui Manchester United, prin dubla lui Messi şi super-reuşita lui Coutinho. La final, cel mai bun jucător al catalanilor, decarul legendar argentinian, a analizat la cald performanţa atinsă şi a explicat de ce echipa sa nu a lăsat nimic la voia întâmplării: avea experienţa de anul trecut, cu Roma.

Pentru prima oară din 2010, Cristiano Ronaldo nu va fi prezent în semifinalele UEFA Champions League. Echipa portughezului, Juventus, a fost eliminată de Ajax Amsterdam, care revine în penultimul act după o pauză de 22 de ani.

Pagina 1 din 2