Prima pagină

Prima pagină (1151)

Sesiunea de depunere a dosarelor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus se prelungește până pe 31 ianuarie 2023, informează Mediafax. Administrația Fondului pentru Mediu anunță prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic pentru solicitanții persoane fizice, persoane juridice și unități administrativ-teritoriale.

Potrivit unui proiect de lege semnat de Klaus Iohannis, tinerii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor putea beneficia lunar, începând de anul viitor, de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei.

Comisiile pentru industrii-servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare au adoptat, marți, în Camera Deputaților, amendamente legate de plafonarea prețurilor la energie electrică. 

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate:

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că este necesară „cât se poate de repede” o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023. Potrivit calculelor PNL, pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei.

Criza din acest an și costurile suferite de guvern cu măsurile sociale, i-au determinat să caute surse de colectare. Așa se face că a fost emisă o nouă ordonanță, care va intra în aplicare din 2023. Noua ordonanță mărește acciza la alcool, cota de TVA la anumite produse și la serviciile hoteliere. Cu alte cuvinte, lucrurile care scumpesc enorm de la 1 ianuarie ar fi băuturile, serviciile hoteliere, dar și alte produse. Lista este una lungă și, din păcate, se anunță zile grele.

Oamenii din categoriile vulnerabile vor primi bani ca să-şi achite facturile la curent, gaze, căldură, lemne. Sumele vor veni sub forma unor vouchere.

„Casa Națională de Pensii este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru în momentul de față vehiculate. Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor.

Contribuția pentru cogenerare eficientă, una dintre componentele reglementate ale facturii de energie electrică a fiecărui client din România, a fost redusă masiv de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), începând 1 noiembrie. 

Joi, 17 Noiembrie 2022 04:05

Din ianuarie se introduce a 13-a pensie

Marcel Ciolacu este vestitorul acestei propuneri care promite populației o pensie mai mare plus un ajutor one-off. La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei, potrivit RomâniaTv. 

Programul Ucenic Electrician, inițiat de Distribuție Oltenia, marchează o nouă etapă în dezvoltarea următorilor specialiști din energie. Cu ajutorul partenerilor de la Fundația Progress și Noi Orizonturi, în anul școlar 2022-2023, tinerii din generația viitorului vor participa la 4 module de dezvoltare personală pentru fiecare nivel educațional.

Miercuri, 16 Noiembrie 2022 05:01

Se iese la pensie mai devreme!

Românii care doresc să iasă la pensie mai devreme au această opțiuni, dacă respectă anumite condiții, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice. 

CEZ Vânzare le oferă clienților toate detaliile privind activitatea de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale, pe website-ul www.cezinfo.ro. Până acum, acesta conținea doar informații despre campaniile de marketing, însă de astăzi este un website complet care cuprinde tot ce îi este util unui actual sau viitor client CEZ Vânzare.

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. 

Începe o nouă etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, începând de luni, 21 noiembrie, ora 10:00. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza o nouă sesiune a programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

După ce un grup de parlamentari social-democrați au inițiat un proiect de lege ce prevede ca sărbătorile de Bobotează și Sfântul Ioan să figureze ca zile libere, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că susține această inițiativa prin prisma faptului că cei mai mulți dintre români sărbătoresc zilele de 6 și 7 ianuarie.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este de acord cu faptul că zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate de către autorități zile libere, după ce mai multe nume din PSD au propus acest lucru printr-un proiect.
„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ce a fost întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate în mod oficial zile libere pentru bugetari.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a vorbit, marţi, 8 noiembrie, într-un interviu acordat postului Antena 3, despre preţul maximal cerut de PSD la energie.

În 2023, Ministerul Energiei va lansa al doilea apel al Programului ElectricUp, unde ar putea fi incluse şi pompe de căldură. Anunțul a fost făcut, marți, de către Cristian Ilie, directorul „Eficienţă Energetică” din cadrul Ministerului Energiei. Cristian Ilie a anunțat marți, 8 noiembrie 2022, că Ministerul Energiei va lansa al doilea apel al Programului ElectricUp în 2023. 

Alina Gorghiu (PNL), șefa Senatului, a anunțat, luni, 7 noiembrie, că Ordonanța cu privire la plafonarea prețului la lemnele de foc va fi modificată de către Camera Deputaților, ca for decizional. Anunțul vine în urma deciziei din 5 octombrie 2022 a Executivului de a plafona prețul la lemnele de foc. 

Miercuri, 09 Noiembrie 2022 05:26

Ajutor de încălzire pentru sezonul rece

De ajutorul de încălzire pentru sezonul rece pot beneficia familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Românii pot accesa un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței pe durata sezonului rece încă din anul 2021. Cei care doresc să beneficieze de compensații ar fi trebuit să depună cerere până la data de 15 octombrie.

Punctul de amendă ar putea urca, de la 1 ianuarie, până la 300 de lei, de la 145 de lei cât este în prezent. Motivul: legislaţia care prevede că punctul de amendă se calculează ca un procent de 10% din salariul minim brut pe economie.

La finalul lunii noiembrie vor beneficia de o minivacanță de cinci zile. Există însă și excepții de la această regulă. Cine sunt cei care vor avea parte de cele cinci zile libere? 

Angajații din România au parte de o minivacanță la finalul lunii noiembrie. Potrivit Codului Muncii, zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României, sunt zile libere. Acestea pică în acest an miercuri și joi. În aceste două zile, angajații de la stat și privat primesc liber, dar există și excepții de la această regulă.

Mai exact, anumite categorii de angajați nu pot avea liber cu ocazia sărbătorilor naționale. Printre aceștia se numără lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceștia sunt compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile de către angajator. 

Însă, dacă din motive justificate nu se pot acorda zile libere, angajatorul trebuie să acorde un spor la salariu pentru cele două zile lucrate. Potrivit Codului Muncii, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Guvernul pregătește majorarea alocațiilor de stat pentru copii cu 5,1% începând cu 1 ianuarie 2023, spun surse guvernamentale pentru știripesurse.ro. Pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, alocația se va mări cu 30 de lei pe lună.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, vor beneficia de o majorare a alocației cu 12 lei/lună.

Copiii cu handicap cu vârsta până la 3 ani vor primi alocația majorată cu 30 de lei pe lună, iar copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, vor primi 12 lei pe lună în plus la alocație.

Ministerul Muncii urmează să înainteze propunerea Ministerului Finanțelor, potrivit surselor citate.

Ministrul Muncii, Gabriela Firea, a anunțat semnarea convențiilor de creditare și implementarea programelor guvernamentale „Student Invest” și „Family Start”: vor fi credite de 10.000 de euro pentru studenți și de 15.000 de euro pentru tinere familii, cu garanția statului și dobândă subvenționată.

Tinerii aflaţi în grija statului care au împlinit 18 ani, dar merg la şcoală sau muncesc, vor primi, lunar, 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani. De asemenea, persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Potrivit unui proiect de lege depus la Parlamentul de la București de către deputatul liberal Gigel Știrbu, românii care au reşedinţa în altă localitate decât cea de domiciliu stabilită cu mai puţin de un an înaintea alegerilor vor putea vota doar acolo unde se află domiciliul lor. Acest proiect legislativă modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi schimbă Legea 208/2015 privind alegerea Senatului de la București şi a Camerei Deputaţilor, precum şi Ordonanţa de Urgenţă (OUG) a Guvernului 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Pagina 1 din 40