Autoritățile române încearcă să întindă o mână de ajutor românilor care lucrează în condiții dificile prin facilitarea unei pensionări anticipate fără niciun fel de compromis în ceea ce privește valoarea pensiei. În plus, multe pensii se vor recalcula.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Nicu Marcu a declarat, la finalul audierii de luni în comisiile de specialitate ale Senatului, că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022.
Distribuție Oltenia avertizează: atenție sporită la persoanele care se recomandă a fi angajați ai operatorului de distribuție sau ai partenerilor acestuia
Operatorul Distribuție Oltenia le recomandă consumatorilor de energie din aria sa operațională (județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea) să acorde atenție sporită persoanelor care le vizitează locuințele pentru efectuarea unor servicii legate de alimentarea cu energie electrică.
Anunț pentru cei care nu au contract de muncă. Persoanele care nu au contract de muncă pot și ele să se înscrie individual în sistemul de asigurări sociale de stat pentru a avea dreptul la concedii plătite sau la asigurări medicale, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în ultima ședință.
Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat ieri printr-o ordonanță de urgență menținerea măsurilor de protecție socială în cazul persoanelor vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie sau ale salariului minim.
Creșterea vârstei de pensionare în România este subiectul de discuție al momentului. Autoritățile spun că proiectul de lege, care prevede o creștere în mod voluntar, vine, de fapt, cu anumite beneficii pentru români, inclusiv modificări ale punctului de pensie.
Pe măsură ce tehnologiile digitale devin parte integrantă a vieții de zi cu zi, nevoia de asumare a responsabilității pentru emisiile de carbon asociate acestor activități devine un imperativ atât la nivelul marilor companii, cât și la nivel individual. Începând cu anul 2023, Grupul CEZ implementează o serie de măsuri prin care își reduce amprenta de carbon generată de activitățile online.
O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în Legea Educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației. Studenții spun însă că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale Educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarizării.Potrivit vicepreședintelui educațional al ANOSR, Teodor Iancu, studenții au cerut Ministerului Educației să vină cu o reglementare ca taxa să fie majorată pentru cei care vor intra anul I, nu și pentru cei care studiază deja. „Este o problemă de previzibilitate, deoarece un student care a intrat în anul I, și a avut o taxă de o anumită sumă, are așteptarea rezonabilă ca ea să se mențină pe tot parcursul facultății. OK, e nevoie să mai crească taxele de școlarizare pentru că au crescut și costurile, înțelegem chestiunea aceasta chiar dacă nu ne bucură, dar totuși să se respecte un standard de proporționalitate”, a explicat studentul pentru G4media.
PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar.
PSD a desfășurat luni o serie de consultări cu societatea civilă și specialiștii din Educație asupra celor două proiecte de lege, elaborate de Guvern, privind învățământul preuniversitar și universitar.
Într-o declarație despre criza medicamentelor generice, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei Dispariția mai multor medicamente generice de pe piața românească obligă pacienții să cumpere alte medicamente mult mai scumpe. Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a explicat pe larg situația și a enumerat ce măsuri a dispus, una dintre ele fiind alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice la 15%. Acesta a precizat că în cazul medicamentelor sub 50 de lei prețurile vor fi actualizate cu rata inflație.
CEZ Vânzare avertizează: atenție sporită la persoanele care pretind că sunt angajați CEZ sau parteneri ai furnizorului
Personalul CEZ Vânzare și al partenerilor săi își prezintă foarte clar scopul vizitei și descrie conținutul documentelor prezentate clienților, având asupra lor și legitimațiile, respectiv ordinele de serviciu. În plus, documentele prezentate de personalul CEZ Vânzare autentic includ informațiile de identificare și logo-ul companiei, canalele oficiale de comunicare, care pot fi comparate cu informațiile din facturile de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare, pentru un plus de certitudine.
Vești bune pentru viitorii studenți! Cei care vor să urmeze o facultate care are cursurile reduse au acum această posibilitate și asta pentru că autoritățile vor să reducă durata studiilor universitare la doi ani.
Vechiul talon de pensie va deveni maculatură pentru pensionarii obișnuiți cu calculatoarele sau smartphone-urile. Talonul clasic urmează să fie înlocuit de un nou talon în format electronic. Acesta poate fi obținut de orice pensionar din România și are mai multe beneficii față de celălalt.
Și angajații de la privat ar putea primi voucher de vacanță, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Peste 4,2 milioane de români ar urma să se bucure de acest beneficiu, al cărui cost va fi suportat de Guvern.
Șeful Fiscului a anunțat că așteaptă o decizie politică pentru modificarea legii, iar românii care se transformă în casieri să primească reduceri la cumpărături.
"Eu spun că preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor daţi în fiecare seară şi iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care şi nici nu spun care supermarket a anunţat că s-au făcut reduceri de preţuri, iar dumneavoastră aţi făcut această publicitate şi bine că aţi făcut-o, ca să ştie oamenii. Iată un semnal bun şi din acest punct de vedere am siguranţa că şi celelalte preţuri vor avea acelaşi comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piaţă", a declarat, miercuri, Petre Daea, la Târgul de Primăvară din curtea ministerului.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis marți, 7 martie, că va fi acordat un sprijin financiar de aproape 16 milioane de lei crescătorilor de animale pentru serviciile prestate în anul 2022.
Pentru a putea primi bursă, elevul trebuie să fie în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ”pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei 4 ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, se arată în comunicatul de presă primit de EduPedu.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) modifică programul Rabla 2023. Cea mai imporantă modificare se referă la prima de casare, care creşte la 7.000 de lei.
Impozitul pentru locuințe ar putea crește dacă proprietarul nu respectă anumite prevederi. Pe lângă majorarea dărilor la stat, proprietarul poate primi și amendă. Ce trebuie să aibă, obligatoriu, proprietarii de locuințe pentru a nu fi sancționați.
Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Începând cu anul şcolar 2023-2024, cel puţin un milion de elevi vor beneficia de o masă gratuită la şcoală, arată o postare pe pagina de Facebook a PNL, potrivit news.ro.
CFR Călători anunță o nouă facilitate în aplicația online pentru cumpărarea biletelor: pasagerii își pot alege locul și vagonul în care vor să călătorească, informează Mediafax.
“Vor da o probă de competenţe de bază la matematică sau ştiinţe. Este o probă scrisă de competenţe de bază, aş sublinia, de bază, pentru că oamenii îşi imaginează nu ştiu ce trigonometrie. La matematică va fi o probă de competenţe de bază prin care se testează posibilitatea sau capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”, a declarat Ligia Deca, marţi, la Digi24.ro.
Obiectivele de la care pleacă schimbările propuse de instituția financiară internațională sunt eficientizarea cheltuielilor bugetare cu pensiile, în sensul scăderii lor, și eliminarea posibilităților de a abuza sistemul de pensii de serviciu. Este interesant de remarcat că se recunoaște că până acum au existat situații în care sistemul a fost abuzat, susține economistul Constantin Rudniţchi la RFI.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, că, prin noile legi ale Educaţiei, se propune ca examenul de Bacalaureat să se plieze pe fiecare profil, urmând să se introducă o probă complementară care vizează competenţe de bază. Noile prevederi privind Bacalaureatul se vor aplica din anul 2029.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat luni că evaluarea naţională va rămâne în forma actuală în noile legi ale educaţiei, iar liceele vor putea organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani. Ligia Deca a precizat că proporția locurilor care pot fi ocupate prin examen de admitere nu trebuie să depășească 60%.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a luat în vizor pe cei care fac mici afaceri pe platformele de anunțuri. Astfel, sunt vizați toți românii care își vând lucrurile pe internet fără să fie înregistraţi, fără să plătească taxe, și fără să declare banii câștigați din urma vânzărilor.
La decesul unui asigurat sau unui pensionar, persoana care suportă cheltuielile în privința decesului, poate cere un ajutor de stat, care, pentru acest an, a fost majorat cu aproape 700 de lei față de valoarea din 2022 și care ajunge la aproape 7.000 de lei.