Marți, 08 Noiembrie 2022 06:36

5 zile libere pentru români!Cine sunt norocoșii la finalul lunii noiembrie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La finalul lunii noiembrie vor beneficia de o minivacanță de cinci zile. Există însă și excepții de la această regulă. Cine sunt cei care vor avea parte de cele cinci zile libere? 

Angajații din România au parte de o minivacanță la finalul lunii noiembrie. Potrivit Codului Muncii, zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României, sunt zile libere. Acestea pică în acest an miercuri și joi. În aceste două zile, angajații de la stat și privat primesc liber, dar există și excepții de la această regulă.

Mai exact, anumite categorii de angajați nu pot avea liber cu ocazia sărbătorilor naționale. Printre aceștia se numără lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceștia sunt compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile de către angajator. 

Însă, dacă din motive justificate nu se pot acorda zile libere, angajatorul trebuie să acorde un spor la salariu pentru cele două zile lucrate. Potrivit Codului Muncii, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citit 866 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
924607

Autentificare