Marți, 03 Mai 2022 11:59

Anunț major despre pregătirea dosarului de pensionare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În primul rând, reamintim că, în țara noastră, actul normativ care reglementează sistemul public de pensii este Legea nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, publicată în M.Of. în 9 iulie 2019.

Art. 1 al Legii nr. 127/2019 stabilește: “Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.”

Dreptul la pensie este un drept din sfera drepturilor la asigurări sociale, este garantat de stat și se exercită în condițiile Legii nr. 127/2019, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Art. 45 al Legii nr. 127/2019 enunță faptul ca in sistemul public de pensii se acorda 2 (doua) categorii de prestații sociale, și anume: pensiile și alte prestații de asigurări sociale. În continuare, la art. 46, alin. (1) regăsim cele 4 (patru) tipuri de pensie ce pot fi acordate: a) pensia pentru limită de vârstă;

b) pensia anticipată;

c) pensia de invaliditate;

d) pensia de urmaș;

Anunț major despre pregătirea dosarului de pensionare

În prezentul articol vom enumera documentele care trebuie să se regăsească într-un dosar de pensionare al persoanelor care doresc să obțină o pensie pentru limita de vârstă sau o pensie anticipată.

Cine sunt contribuabilii sistemului public de pensii?

Art. 25, alin. (1) al Legii definește cele 4 categorii de contribuabili, și anume:

a) persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și din indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pentru care angajatorii sau entitățile asimilate acestora au obligația, potrivit Codului fiscal, de a calcula, de a reține la sursă și de a vira contribuția de asigurări sociale la bugetul asigurărilor sociale de stat;

b) persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală și care, potrivit Codului fiscal, pe baza declarației individuale de asigurare, datorează și plătesc contribuția de asigurări sociale;

c) angajatorii sau entitățile asimilate acestora care, potrivit Codului fiscal, au obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale datorată pentru condiții deosebite și/sau speciale de muncă, precum și eventuale diferențe de contribuții de asigurări sociale pe care legislația le pune în seama angajatorului;

d) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin structurile teritoriale și unitățile trimițătoare, care, potrivit legislației specifice, au obligația de a suporta din bugetele proprii contribuția de asigurări sociale datorată pentru persoanele care beneficiază de drepturi acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv pentru personalul român trimis în misiune temporară sau permanentă în străinătate.

De asemena, alin. (2) al aceluiasi articol, introduce o nouă categorie de contribuabili: “Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii și persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.”

Reamintim ca, in conformitate cu art. 3, lit. b, contract de asigurare socială este definit ca fiind “contractul încheiat între persoana fizică și casa teritorială de pensii pentru completarea stagiului de cotizare prevăzut de prezenta lege sau pentru completarea venitului asigurat”.

Unde este definit un dosar de pensionare

Persoana care dorește să se pensioneze și consideră că îndeplinește condițiile prevăzute de lege, trebuie să reunească documentele justificative pe care le deține și care dovedesc realizarea stagiului de cotizare într-un dosar pensionare, căruia trebuie să îi atașeze cererea de pensionare.

Conform art. 94, alin. (1) din Legea pensiilor, “Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.”. Totuși, cererea de pensionare poate fi depusă și de o altă persoană decât cele menționate anterior, cu condiția ca respectiva persoană să declare pe propria răspundere că cererea este semnată olograf atât de titular, cât și de dânsa (persoana care o depune).

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.

Ce documente conține un dosar de pensionare?

Copie după cartea de identitate a solicitantului;

Copie după cartea de muncă a solicitantului – cartea de muncă este documentul oficial în care se înscrie timpul cât o persoană a lucrat într-o întreprindere (instituție) publică sau particulară, societate comercială etc. Este actul prin care se dovedește vechimea în muncă a unei persoane;

Adeverințe emise de angajatorii solicitantului prin care aceștia atestă faptul că solicitantul a lucrat în cadrul instituției / autorității / societății respective, funcția deținută, durata de timp în care a fost salariat al respectivului angajator, salariul de bază și sporurile de care a beneficiat;

Dovada realizării perioadelor asimilate de lege la stagiul de cotizare și dovada încheierii unui contract de asigurare socială (dacă a fost cazul);

Care este procedura de obținere a adeverințelor care atestă vechimea în muncă?

Persoana care dorește să depună un dosar pensionare trebuie să aibă o evidență clară a perioadelor în care a desfășurat activitate în câmpul muncii și trebuie să și dovedească acest lucru.

Recomandăm tuturor persoanelor care se apropie de vârsta de pensionare să verifice dacă au documente care le atestă vechimea în munca. În caz contrar, trebuie să formuleze câte o cerere pentru fiecare fost angajator, cerere prin care să solicite să i se elibereze o Adeverință care atestă cele enunțate mai sus.

Se întâmplă frecvent ca fostul angajator să se fi reorganizat și să nu mai existe sub aceeași denumire. În aceste situații, solicitanții trebuie să afle care este entitatea care a preluat fosta formă de organizare sau care este entitatea care administrează arhiva fostului angajator și să își îndrepte cererea de eliberare a Adeverinței către respectiva entitate. De reținut este faptul că emiterea adeverinței poate dura și câteva luni, astfel încât demersurile trebuie începute din timp. 

Menționăm că prezenta adeverință s-a eliberat în baza statelor de plată aflate în arhiva societății (ale căror copii pot fi puse la dispoziția caselor teritoriale de pensii la solicitarea acestora), cunoscându-se atât prevederile Codului penal, referitoare la falsul în înscrisuri oficiale, cât și prevederile legislației de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit cărora angajatorul poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea și corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

În cazul în care unitatea este deținător legal de arhive, se vor preciza calitatea (continuator al activității, operator economic autorizat să presteze servicii arhivistice etc.) și documentul în baza căruia i-a fost stabilită această calitate.

Citit 762 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 00:04

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920205

Autentificare