Joi, 17 Martie 2022 05:18

Armata devine obligatorie în România?!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tot mai multe informaţii contradictorii şi chiar încercări de a păcăli românii, cu ordine false de încorporare, au apărut în ultima vreme în spaţiul public, în contextul războiului din Ucraina. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a încercat să lămurească întreaga situaţie. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vine să-i liniştească pe românii speriaţi de perspectiva unui război pe teritoriul ţării noastre.

“Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi”

Oficialul spune că oamenii au intrat în panică din cauza informaţiilor apărute în spaţiul public, privind o eventuală mobilizare pentru armată.

“Vă dau câteva exemple, mobilizarea pentru cetăţeni, că vor fi duşi în Armată. Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi.

Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituţie şi în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu îşi pot lua concediu sau să îşi dea demisia, sau alte lucruri care ţin de această zonă.

Nimeni nu poate să aducă în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. 

El nu a făcut armata. E o exagerare”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Adevărul. Ministrul Apărării spune că, în ziua de astăzi, se merge pe varianta de armate profesioniste, iar ideea unui stagiu militar obligatoriu nu ar fi sustenabil pentru România din punct de vedere financiar şi economic.

“Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi. (…)

Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort. (…) Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste”, a mai precizat ministrul. 

Vasile Dîncu a mai explicat că, în cazul unui conflict, românii care nu au făcut Armata pot fi şi ei mobilizaţi, dar în domenii precum economie sau administraţie.

“Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul. Numai aceştia pot fi mobilizaţi, în cazul în care ar fi o situaţie.

Sigur că, dacă ar fi o situaţie de conflict, se pune administraţia pe picior de război şi oamenii care nu au făcut încă armata şi sunt încă valizi pot să ocupe un loc în economie, în administraţie sau în alt loc, dar nu poţi să-i mobilizezi la armată, nici pe tinerii de 20 şi ceva de ani”, a spus ministrul Apărării. 

Totuşi, declaraţiile ministrului sunt contrazise de analistul militar Aurel Cazacu.

“Este o păcăleală la adresa securităţii României”, afirmă acesta, care spune că declaraţiile oficialului sunt “mai puţin profesioniste” şi aminteşte că, în caz de război, serviciul militar redevine obligatoriu.

“Domnul Dîncu a venit cu aceste declaraţii mai puţin profesioniste, spun eu, pentru un ministru al Apărării. Probabil a vrut să liniştească lumea care s-a speriat de război, dar nu aşa se face. Ne furăm singuri căciula, este o păcăleală la adresa securităţii României.

Toată lumea ştie că în stări speciale cum este cea de război serviciul militar redevine obligatoriu aşa cum şi este normal. Sigur, nu încorporezi azi un tânăr şi mâine îl trimiţi în luptă. În prima fază te foloseşti exclusiv de profesionişti, dar în paralel pregăteşti gradual recruţii.

Repet, este o declaraţie mai puţin profesionistă, ca să spun aşa, deoarece oamenii se simt păcăliţi în acest context tensionat legat de războiul de lângă noi. Şi, atenţie, starea de tensiune cu Rusia va rămâne şi după ce războiul se va termina, pentru că răul a fost făcut şi Moscova a depăşit unele limite care nu pot fi încălcate în mod normal”, a declarat Aurel Cazacu.

Citit 750 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905810

Autentificare