Joi, 28 Aprilie 2022 09:53

Bani mai mulți la pensie pentru acești români!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vești bune pentru toți românii! Aceste concedii vor fi luate în considerare pentru vechimea în muncă, cu toate că unele dintre ele reprezintă perioade de necontributivitate. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice arată că stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Concret, această perioadă de cotizare ajută la stabilirea vechimii în muncă, ceea ce determină pensia pe care românii o vor primi.

Această vechime reprezintă perioada în care ne aflăm în câmpul muncii și în care avem un contract de muncă. În această perioadă putem beneficia de mai multe concedii care nu vor afecta vechimea.

Concediul de odihnă

Legea în vigoare prevede ca angajații să beneficieze, anual, măcar de 20 de zile libere. Codul fiscal arată că perioada de concediu trebuie calculată la stagiul de cotizare.

În cazul în care există legi speciale sau în contractul de muncă se arată că angajatul poate beneficia de mai multe zile de concediu de odihnă, Codul fiscal arată că acestea trebuie calculate la stagiul de cotizare. 

Codul fiscal mai arată că există un tip ce concediu care nu se calculează la stagiul de cotizare, acesta fiind cel fără plată.

Concediul pentru incapacitate de muncă

Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale arată că angajații care solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale trebuie să prezinte un certificat medical.

Pe acest fond, perioada în care angajatul nu poate munci este considerată vechime în muncă.

Legea anterior menționată arată că ”perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”.

În plus, legea arată că pentru acest tip de concediu se acordă și o indemnizație, socotită din prima zi de concediu. Aceasta se va acorda timp de 183 de zile. 

Concedii privind copiii

Așa cum era de așteptat, legislația în vigoare ia în considerare ca perioada de cotizare la pensie și concediile de maternitate, de acomodare, cele pentru îngrijirea copilului bolnav și cele paternale.

Așadar, concediul de risc maternal se oferă femeilor care sunt însărcinate, celor care au născut recent și celor care alăptează, dar doar dacă la locul de muncă există anumite riscuri asupra salariatelor în condițiile anterior menționate. De asemenea, ele primesc și o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni de dinainte concediului maternal.

Concediul de maternitate este acordat femeilor care urmează să nască și este împărțit între perioada de sarcină și perioada de lăuzie, fără a depăși 126 de zile. Acestea primesc și ele o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șașe luni de dinainte concediului de maternitate.

Concediul paternal se acordă în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, acesta având cinci zile lucrătoare libere, perioadă care va intra la vechime.

Concediul de creștere a copilului poate fia cordat oricărui părinte pentru o perioadă de maxim doi ani, perioada care intra la vechime. De asemenea, se acordă și o indemnizație de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Concediul de acomodare pentru cei care adoptă un copil. Aceștia primesc și o indemnizație de 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav pentru salariații care au un copil de până în 7 ani.

Citit 883 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920142

Autentificare