Vineri, 26 Martie 2021 00:00

Când se măresc pensiile românilor și care este modul de calculare al acestora

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru acest an, valoarea punctului de pensie a fost înghețată, la 1.442 de lei, după creșterea de 14%. Banii pe care un asigurat o va primi la intrarea la pensie depinde atât de veniturile acumulate, de stagiul de cotizare, cât și de valoarea punctului de pensie.

Valoarea pensiei unui asigurat este într-o contină schimbare, pentru că depinde nu numai de contribuțiile din veniturile acumulate, dar și de câştigul salarial mediu brut din luna respectivă pe economie și valoarea variabilă a punctului de pensie.

Indicatori pentru calcularea pensiei

Cuantumul pensiei pe care o primește un asigurat din România se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, detaliază Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), într-un ghid destinat asiguraților.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

„În ceea ce privește punctajul lunar, acesta se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, arată CNPP.

Prin urmare, dacă punctajul rămâne constant, cu excepția cazului în care pensionarul aduce acte suplimentare la dosar, punctul de pensie variază, în funcție de deciziile Executivului, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Asfel, pensionarii depind permanent de situaţia ocupării forţei de muncă, iar problemele lor vor apărea atunci când va scădea numărul contribuabililor şi valoarea contribuţiilor lunare, deoarece pensiile nu numai că se calculează în funcţie de salariul mediu brut pe economie, dar se şi plătesc din sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale, notează Adevărul.ro.

La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale și nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii.

Punctul de pensie, „înghețat” în 2021

Valoarea punctului de pensie în 2021, stabilit în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, este de 1.442 de lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 5.429 lei (în perioada 1 ianuarie 2021 – 11 martie 2021 (conform Legii nr. 6/2020) și de 5.380 lei (începând cu data de 12 martie, (conform Legii 16/2021, conform datelor arată CNPP.

Valoarea punctului de pensie a fost „înghețată” în 2021 prin OUG 8/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial din 18 februarie, normativ prin care s-a prorogat data de intrare în vigoare a Legii nr. 127/2019 la 1 septembrie 2023. Majorarea se va aplica din 2022, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Legea 127/2019 introduce un nou mod de calcul al pensiilor. Astfel, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință

Citit 2671 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920301

Autentificare