Joi, 30 Decembrie 2021 06:23

Ce bugetari ar putea primi măriri salariale din ianuarie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, anunţă că Guvernul a adoptat, marţi, actul normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea păstra pentru o perioadă mai mare de doi ani un angajat plătit cu salariul minim pe economie.  „24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă la 1 ianuarie 2024”, a declarat Adrian Câciu. 

Acesta a clarificat, răspunzând unei întrebări, că salariaţii care au avut şi până la 1 ianuarie 2022 salariul minim vor primi un venit mai mare decât valoarea acestuia la doi ani de la 1 ianuarie 2022.

„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat Câciu.

Ministrul Finanţelor, despre promisele majorări salariale ale celor din CFR: Ministrul Transporturilor are, în această zonă, libertatea, conform legii, să stabilească, în limitele bugetare aprobate. Deficitul bugetar nu va fi depăşit

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă, referindu-se la promisele majorări cu 10 procente ale salariilor angajaţilor din compania naţională de căi ferate, că ministrul Transporturilor poate lua astfel de măsuri, însă în limitele bugetului alocat ministerului şi fără afectarea ţintei de deficit bugetar asumată. 

„Salarizarea nu este la Ministerul de Finanţe. Ministrul Transporturilor are, în această zonă, libertatea, conform legii, să stabilească, împreună cu personalul de acolo, în limitele bugetare aprobate. În limitele bugetare aprobate, deficitul bugetar nu va fi depăşit”, a declarat Adrian Câciu, marţi după-amiază, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat fiind dacă a avut o discuţie cu ministrul Transporturilor pe tema promiselor majorări salariale cu zece procente pentru personalul din compania naţională de căi ferate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, săptămâna trecută, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre majorările salariale anunţate în sectorul feroviar, după protestul spontan de la începutul săptămânii, că se va discuta despre acest lucru abia când companiile vor veni cu bugetele la aprobare.

„Dacă vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu, precizând că o majorare salarială de la 1 ianuarie 2022 a fost comunicată neoficial, pe surse, şi nu este convenită de niciuna dintre părţi.

Luni, 20 decembrie, a avut loc o acţiune a angajaţilor Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive (SCRL) Braşov şi CFR SA, fiind oprite trenuri pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Galaţi şi Iaşi.  În urma protestului sute de trenuri au înregistrat întârzieri.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, în ziua protestului, despre greva spontană de la CFR, că toate companiile care ţin de transportul feroviar au nevoie de investiţii masive şi le-a cerut sindicatelor să respecte legea. Despre majorările cerute de angajaţii din sistem, Grindeanu a arătat că, dacă ar fi majorate cu 10% salariile în acest moment, doar cu rata inflaţiei, impactul este undeva la peste un miliard de lei, iar statutul feroviarului prevede o majorare şi mai mare de 40%. ”Vă spun sincer, în acest moment nu există aceste resurse”, a spus Grindeanu.

Citit 831 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920383

Autentificare