Imprimă această pagină
Vineri, 28 Iunie 2019 00:00

Isărescu, nemuritorul (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunțul premierului Viorica Dăncilă de a-l susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR a creat un val de nemulțumire în cadrul partidului de guvernământ. O atare decizie e greșită și fac această afirmație bazându-mă pe mai multe motive. Timp de trei ani, PSD l-a înfierat cu mânie proletară pe Isărescu, acuzându-l de toate relele,reale sau imaginare: inflație mare, curs de schimb valutar mare, ratarea aderării României la moneda euro de două ori, în 2015 și 2019, subfinanțarea de către sistemul bancar a economiei românești, un cost al creditării de trei ori mai mare decât media la nivel european. Banca Naționala pe mandatul lui Isărescu a închis ochii la practica cvasi-generalizată a băncilor comerciale de a-și externaliza masiv profitul sau de a-și diminua profitul prin erodarea bazei impozabile prin prețuri de transfer sau haircut-uri de până la 90% la vânzarea NPL-urilor (credite neperformante). I s-a mai reproșat guvernatorului și externalizarea aurului în 1999 la Banca Angliei. Azi, CCR a declarat constituțională legea inițată de PSD privind repatrierea aurului.

După ce trei ani toată propaganda PSD l-a arătat cu degetul pe Mugur Isărescu ca fiind vinovat pentru derapajele din zona bancară și macro-economică, prin susținerea acestuia pentru un nou mandat, ne punem într-o situație ridicolă, riscând să fim acuzați de un discurs neserios sau mincinos. Susținerea lui Isărescu nu face altceva decât să cultive mitul indispensabilității, care este de sorginte bolșevică. Nu o să accept niciodată că o țară cu 20 milioane de locuitori stă de 30 de ani și e condamnată să mai stea încă niște ani într-un singur om la BNR. Am criticat perpetuarea dinastiilor dinozaurilor politici. Am susținut mereu că trebuie să facă un pas înapoi, că avem nevoie de o primenire a clasei politice, că avem nevoie de oameni tineri, integri curajoși, competenți și vizionari. Acest lucru e valabil și aplicabil și lui Mugur Isărescu, care e cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. De 30 de ani conduce BNR. Are și handicapul vârstei.

Pe 1 august, împlinește 70 de ani. E deja de vreo câțiva ani la pensie. Dar noi vrem să îi mai dăm un mandat de cinci ani. Totuși, nu e nemuritor. Premierul Dăncilă și-a motivat decizia prin dorința de a nu deschide și alte fronturi care să ducă și mai mult la ostilizarea opiniei publice, a mediului bancar și mediului de afaceri în general. Nu știu la ce fronturi se referă premierul, câtă vreme, în urma deplasării de acum trei săptămâni la Bruxelles, întoarsă în țară cu un to-do list de la Juncker și Timmermans, a închis toate fronturile, a pus batista pe țambal și a capitulat total și necondiționat. E un motiv de frustrare în PSD și unul dintre reproșurile pe care activul de partid și mulți președinți de filiale îl adresează premierului. Am abandonat Codurile penale și Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție, negăm existența statului paralel și a abuzurilor unor magistrați, constatate nu de PSD, ci de CCR și CEDO.
La alegerile din 26 mai, PSD a pierdut electoratul urban, intelectualitatea țării, tinerii și românii din diaspora. Prin abandonarea unor teme care au reprezentat lait motivul propagandei în ultimii trei ani, PSD riscă să piardă și acel nucleu dur al electoratul tradițional, care s-a identificat și a rezonat cu aceste mesaje.

Deputat Av. Dr Remus Borza

Citit 9497 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2019 02:01