Miercuri, 26 Mai 2021 10:38

Mai multe drepturi pentru consumatorii de energie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vine, printre altele, să simplifice și mai mult procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică și impune și obligația da se prezenta clienților mai clar oferta de preț. Precizăm din capul locului că ordinul este în dezbatere publică, deci prevederile se vor aplica după ce va fi aprobat. 

Ordinul stabilește clar ce hârtii trebuie să trimită solicitantul persoană fizică către furnizorul cu care vrea să încheie un contract: cererea de încheiere a contractului (sau opțiunea aleasă dacă este vorba de un contract-tip)copie după CI și o declarație pe proprie răspundere cădeține un drept locativ – este proprietar, moștenitor, chiriaș, etc și nu este în litigiu cu proprietarul spațiului. Nu se va mai solicita copia actului de proprietate și nici copie după certificatul de racordare sau avizul tehnic de racordare. De asemenea, înțelegem că va fi mult mai ușor pentru un chiriaș să semneze un contract de furnizare, fără să mai prezinte acordul scris al proprietarului. Noul ordin instituie obligația furnizorului de a preciza foarte clar în ofertă prețul final de furnizare, cu toate tarifele de rețea incuse și cu toate taxele. În primul rând, prețul energiei active trebuie să conțină obligatoriu componenta de injecție în rețea (Tg) și marja de furnizare. În al doilea rând, furnizorul trebuie să arate foarte clar valoarea componentelor reglementate (tarif de distribuție, transport, servicii de sistem) și a taxelor și contribuțiilor obligatorii. În al treilea rând, și cel mai important, furnizorul trebuie să specifice foarte clar în ofertă prețul final de furnizare, și, dacă există, și valoarea abonamentului zilnic. Sunt clarificări importante pentru că multe dintre ele nu erau obligații, iar oamenii vor putea mai ușor să compare ofertele

Fără facturi mărite la schimbarea 

furnizorului

Ordinul vine să mai stabilească foarte clar ce consum de energie se plătește furnizorului vechi și ce consum furnizorului nou, la schimbarea furnizorului, eliminându-se orice dubiu refereritor la facturi de regularizare mărite artificial. Sunt două opțiuni. În cazul în care clientul citește contorul și îl trimite noului furnizor la data la care îl notifică despre faptul că crea să devină client, acesta va fi luat în calcul la facturare. Până la acel index se plătește vechiului furnizor, de la acel index încolo noului furnizor. Doar “în cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, OR (distribuitorul – n.red.) are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului”.

Citit 797 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906516

Autentificare