Vineri, 11 Iunie 2021 15:45

Noi indemnizații de la Guvern pentru mii de români

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este super-veste pentru o anumită categorie de români! Aceștia vor beneficia din partea Guvernului României de noi sume de bani. ATENȚIE! Pentru a avea parte de aceste indemnizații trebuie îndeplinite anumite cerințe.

„Un alt proiect important pe ordinea de zi astăzi, care a fost aprobat, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 49/1991, privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Este vorba de 2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani, acum o lună, din păcate, aveam 2.600 de veterani. Vedeţi că suntem într-o situaţie şi aceste persoane trebuie ajutate, se duc doar către aceste persoane, nu către urmaşii lor„, a declarat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Statutul prezentelor categorii a fost adoptat prin Legea nr.44 din 1 iulie 1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.
Calitatea de veteran de razboi si vaduva de razboi
1.Au calitatea de veteran de razboi persoanele care au participat la primul sau al doilea razboi mondial in armata romana si s-au aflat intr-una din urmatoarele situatii:
au luptat in unitati militare – subunitati, mari unitati sau comandamente – la diferite esaloane ori ai facut parte din formatiunile logistice, astfel cum sint prevazute in Nomenclatorul Marelui Stat Major;
au actionat in unitatile speciale din zona interioara la dezamorsarea proiectilelor, precum si la curatarea teritoriului de mine la 31 decembrie 1946;
au fost comandanti militari sau comandanti ai garzilor militare ori membri in consiliile militare de control si receptie in intreprinderi furnizoare de material de razboi, prevazute in Nomenclatorul Marelui Stat Major;
au luptat pe teritoriul national vremelnic ocupat de inamic, impotriva acestuia, in unitati ori formatiuni constituite, recunoscute ca atare de Marele Stat Major;
au facut parte din justitia militara, politia militara jandarmerie, din unitati de pompieri militari si companii de politie din cadrul Ministerului de Interne, care au actionat in zona de operatiuni ori s-au aflat in unitati sau formatiuni constituite si au actionat in timpul razboiului, in perioadele aratate in Nomenclatorul Marelui Stat Major;
au devenit invalizi de razboi;
au fost prizonieri de razboi.
2.Sunt considerati, de asemenea, veterani de razboi:
cetatenii romani din orice teritoriu care s-au inrolat voluntar si au luptat in rindurile armatelor Natiunilor Unite;
locuitorii din provinciile romanesti, vremelnic ocupate in perioada 19401945, care au fost incorporati sau mobilizati in mod obligatoriu si au luptat in armatele altor state, in cazul in care si-au pastrat sau redobindit cetatenia romana si domiciliul in Romania;
persoanele de nationalitate germana care au fost incadrate obligatoriu in unitati ale armatei germane, in cazul in care si-au pastrat sau redobindit cetatenia romana si domiciliul in Romania.
3.Invalid de razboi este veteranul de razboi care a suferit prin ranire sau accidentare in timpul sau din cauza razboiului o invaliditate atestata printr-un act medical legal.
4.Prizonier de razboi este:
persoana capturata de inamic in cursul operatiunilor de razboi, indiferent daca a fost combatant sau necombatant, precum si asimilata cu aceasta potrivit conventiilor internationale la care Romania este parte;
persoana care, dupa incetarea ostilitatilor, la 23 august 1944, a fost dezarmata de trupele sovietice sau germane, sau, chiar nedezarmata, a fost internata in lagare de prizonieri;
elevul scolilor militare de ofiteri, subofiteri si maistri militari, trimis la studii in Germania, precum si soldatul si cadrul aflati in aceasta tara la specializare, considerati prizonieri de razboi de catre autoritatile germane la 23 august 1944.
5.Calitatea de veteran de razboi se stabileste de catre Ministerul Apararii Nationale, pe baza datelor din livretul militar, ori in lipsa acestora, pe baza de acte oficiale eliberate de catre organele stabilite de acest minister.
Invalizii de razboi, indiferent de gradul de invaliditate, isi dovedesc calitatea prin procesul-verbal de clasare si decizia de pensie respectiva.

Prizonierii de razboi isi dovedesc calitatea prin datele inscrise in livretul militar, precum si in orice alt document emis de Ministerul Apararii Nationale ori de organul la care au fost retinuti.

In cazurile in care, din diferite motive, cei indreptatiti nu poseda livret militar ori nu li se poate elibera dovada necesara datorita inexistentei sau distrugerii arhivelor, confirmata in scris, calitatea de veteran de razboi se va determina de catre consiliile de reconstituire, cu martori, in conditiile prevazute de lege si de metodologia stabilita, in acest scop, de Ministerul Apararii Nationale.

 6.Legitimatia de veteran de razboi se elibereaza persoanelor prevazute la art.1 si 2 de catre Ministerul Apararii Nationale.Legitimatia de veteran de razboi se poate elibera celor indreptatiti si de catre Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi sau de catre alte asociatii ale veteranilor de razboi constituite legal, fiecare pentru membrii sai; aceasta va fi contrasemnata de imputernicitii Ministerului Apararii Nationale.

Citit 865 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905847

Autentificare