Marți, 17 Mai 2022 12:40

Noi zile libere de la stat pentru români!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii vor avea parte de mai multe zile libere. Un grup de parlamentari propun un proiect de lege cu referire la zilele de sărbătoare legale care se suprapun cu sâmbetele și duminicile. În acest context, proiectul prevede ca liberele să se acorde în zilele următoare. Propunerea a fost semnată de 26 de deputați PNL și doi deputați PSD. Aşadar, românii vor putea avea parte de o mini-vacanță în plus. 

Românii vor avea parte de mai multe zile libere. Propunerea legislativă modifică și completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii. Inițiativa legislativă propune ca zilele de sărbătoare care pică în weekend să fie acordate în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariații nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii.

Legiuitorul dorește ca atunci când este incidentă situația suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obțină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajații să se bucure de acest beneficiu, spun inițiatorii proiectului, printre care liderii deputaților PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis. 

Angajatorii vor fi obligați prin lege să acorde anul acesta 9 zile libere

Potrivit proiectului, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaților anul acesta 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. 

În concluzie, anul acesta salariații români vor avea 2 zile libere legale în plus față de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend.

Se urmărește ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situație fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetățenii să beneficieze efectiv de zile libere.

Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se. 

Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activitățile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public.

Proiectul are ca scop posibilitatea ca părinții care lucrează atât în sectorul public cât şi privat să poată programa mini-vacanțele împreună.

Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti, au mai susţinut inițiatorii proiectului.

O altă veste minunată despre mini-vacanța care bate la uşă

Angajaţii, în special bugetarii, vor avea parte de o mini-vacanţă de trei zile la începutul lunii viitoare. Mini-vacanţa de Rusalii face parte din cadrul celor 15 zile de libere legale pe care românii le au pe parcursul anului 2022.

Prima zi de Rusalii pică duminica când majoritatea românilor nu lucrează, urmând ca aceștia să fie liberi şi luni, 13 iunie. În aceste condiții, aproape toţi angajații vor intra într-un weekend prelungit de vineri până marţi dimineaţă. 

Citit 773 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905689

Autentificare