Joi, 25 Noiembrie 2021 15:34

Noua coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR și-a luat angajamentul pentru a majora pensiile și salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Principalele obiective asumate prin Programul de Guvernare sunt:

– Digitalizarea/ evaluarea dosarelor de pensii; 

– Stabilirea calendarului de implementare a Legii 127/2019 (în termen de 120 de zile), ţinând cont de condiţionalităţile de modernizare asumate prin PNRR şi negocierile cu Comisia Europeană; recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127/2019, în vederea eliminării inechităţilor din sistem.

– cresterea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale

– recalcularea pensiilor.

Astfel, Programul de Guvernare îşi propune mărirea punctului de pensie la 1.586 lei, de la 1.442 lei în prezent, şi creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022, precum şi susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăşi perioada de iarnă a anului 2022.

În ce priveşte recalcularea pensiilor, Programul de Guvernare susţine aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor.

Recalcularea pensiilor. Măsuri propuse:

–Stabilirea noului cuantum al pensiilor

Urmare aplicării acestor măsuri vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. 

De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă.

În ceea ce priveşte răspunsul la aşteptările de prelungire a vieţii active şi de creştere a cuantumului pensiei, este în curs de adoptare cadrul legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să rămână active după vârsta legală de pensionare.

Pensii private

Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt: 

– Creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până̆ la 4,75% în 2024; 

–Promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private; 

–Promovarea cadrului legal care vizează̆ organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);

–Flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă̆, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip.

În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Cele 6 pensii la care se face referire sunt cele stabilite prin Legi speciale, de care beneficiază magistraţii 9 foşti judecători şi procurori), foştii grefieri (personal auxiliar al instanţelor şi parchetelor), fosti angajati ai Corpului Diplomatic, fostii parlamentari, foşti angajaţi ai Aviaţiei Civile şi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, conform Adevărul.ro. 

Salariul minim

Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022.

Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim..

Salarii sistemul public

Eliminarea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar.

Se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE;

Acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege;

Citit 844 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
904826

Autentificare