Marți, 14 Decembrie 2021 05:11

Noua lege a certificatului verde la muncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernanţii au discutat şi sancţiuni pentru cei care vor fi prinşi fără certificatul verde la locul de muncă. Potrivit unor surse Observator, în cazul în care nu va fi prezentat certificatul verde, angajatul va fi suspendat. Suspendarea încetează atunci când va aduce certificatul verde sau când se elimină obligativitatea prezentării certificatului.

Precizăm că certificatul, în noua sa formă, va deveni obligatoriu doar când numărul de cazuri creşte constant, când incidenţa este mai mare de 1% şi dispare imediat ce cazurile sunt în scădere timp de 3 săptămâni la rând. Proiectul de lege care urmează să fie aprobat prevede și amenzi dure pentru angajatori, între 10.000 și 100.000 lei.

Ce prevede noua variantă de certificat verde Certificatul verde va fi obligatoriu la muncă în cazul în care timp de trei săptămâni consecutive numărul de cazuri Covid creşte cu cel puţin 50% la nivel naţional, în fiecare săptămână. Acesta va cuprinde informaţii legate de vaccinare. Dacă angajatul este vaccinat cu o singură doză sau cu schema completă, dacă a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau dacă este testat, PCR sau antigen. Statul are o variantă şi pentru angajaţii nevaccinaţi: va oferi gratuit cel mult 11 teste antigen pe lună. Condiţiile de acordare a testelor urmează să fie stabilite potrivit surselor Observator. 

Reamintim că Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, că există în lucru un nou proiect de certificat verde la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună. Alexandru Rafila a declarat că susţine implementarea aşa-numitului certificat "universal".

Noul certificat COVID va putea fi emis inclusiv pentru persoanele care au primit o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programarii pentru efectuarea celei de-a doua doze. Vor putea beneficia de certificat verde și persoanele infectate cu SARS-COV 2, boala fiind dovedită prin introducerea în platforma CoronaForms. În acest caz, certificatul va avea o valabilitate de 180 de zile.O altă noutate este accea că persoanele testate cu test antigen rapid pot scoate certificat verde Covid, cu valabilitate de 48 de ore. Persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore.

Se renunță astfel la vechiul proiectul de lege, rămas în aer, blocat în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Citit 891 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920261

Autentificare