Marți, 07 Iunie 2022 10:38

Se modifică Codul Muncii. Ce vor fi obligați să facă angajatorii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După Codul Fiscal, și Codul Muncii din România trebuie să fie supus modificărilor. Toate schimbările ce urmează a fi integrate prin intermediul a două directive europene trebuie să fie implementate până pe data de 1 august, a anunțat șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi. 

În procent de 40%, ele sunt deja prevăzute de actuala legislație, însă adăugirile vor insista asupra transparenței angajatorilor privind condițiile de muncă și salariul angajatului, precum și asupra asigurării unui echilibru între viața profesională și viața privată a acestuia. 

Informația momentului pentru angajatorii și salariații români: Codul Muncii din România se modifică! Anunțul a fost făcut sâmbătă seară, 4 iunie, de către ministrul Muncii, Marius Budăi, după ce Guvernul de la București a primit de la Bruxelles două directive, potrivit cărora legislația trebuie să oblige patronii să fie mai transparenți cu lucrătorii lor.

Modificările fac parte din obiectivele asumate de România în fața Comisiei Europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuie să fie implementate până la începutul lunii august 2022. În caz contrar, statul român riscă o procedură de infringement din partea Bruxelles-ului.

Ce modificări vor fi aduse Codului Muncii în 2022

„Sunt două directive care au fost finalizate pe perioada în care România a avut președinția Consiliului Uniunii Europene. Una din ele, directiva 1152/ 2019, are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. A doua directivă, 1158, tot din 2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Sunt două directive extrem de importante, pentru că prima asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților”, a explicat șeful Ministerului Muncii, într-o intervenție televizată la postul Digi24.

Guvernul de la București este obligat să pună la dispoziția salariaților români un pachet de informații în cadrul cărora să li se explice în mod detaliat care sunt drepturile lor și în ce condiții de muncă trebuie să lucreze, potrivit prevederilor legislative. În același pachet, angajații trebuie să fie informați și asupra drepturilor salariale pe care le au. 

Beneficiile de care vor putea dispune salariații români

Săptămâna viitoare, la Parlamentul României se va depune un proiect de lege care să prevadă implementarea celor două directive europene, care, până la sfârșitul sesiunii, ar trebui să treacă prin prima cameră sesizată, a spus Marius Budăi.

„Vom face un raport de progres către Comisia Europeană și în luna septembrie, în prima sesiune, va trece și de Camera Deputaților, nefiind nici un risc de infringement până atunci”, a oferit asigurări șeful Ministerului Muncii.

„Prin această directivă, creăm noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare vizibilitate a muncii pentru cei care lucrează în program variabil, posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor sau de a primi un răspuns în scris sau drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor. 

De asemenea, putem introduce contractul de muncă cu programul fracționat. Este deja o prevedere care este în Codul Muncii din România și, de asemenea, introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile”, a explicat oficialul social-democrat.

Citit 804 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905859

Autentificare