Marți, 18 Mai 2021 13:10

Sorin Cîmpeanu: 90% dintre elevi vor merge la școală în săptămâna 17-21 mai. Fără măști în curtea școlii, pauzele sunt decalate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În săptămâna 17 - 21 mai vor merge la școală toți elevii din 2.527 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. Este vorba despre 90% dintre elevi, a declarat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a adăugat că în curtea școlii masca nu va mai fi obligatorie și că pauzele vor fi decalate.

Săptămâna viitoare (17-21 mai), în școlile din 2.527 de localități toți elevii vor putea merge la școală, cu prezență fizică. Sunt peste 2,6 milioane de elevi în această situație (90%).

În 654 localități, în care rata de infectare este mai mare de 1 la mie, școlile vor rămâne în online (scenariul galben). Sunt vizați elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a. Este vorba despre 300.000 elevi, reprezentând 10% din numărul total.

Fără mască în curtea școlii
De săptămâna viitoare, masca nu va mai fi obligatorie în curtea școlii, dar se păstrează regula pauzelor decalate pentru a se evita aglomerările. De altfel, ministrul a spus că școlile și-au adaptat programul astfel încât elevii să vină la ore diferite la școală și să se evite astfel aglomerările.

Nu mai avem nicio localitate carantinată, dar scenariul roșu se aplică claselor cu cazuri confirmate, a spus Cîmpeanu la Digi24.

El a adăugat că încă sunt localități unde rata de infectare e de 10 la mie sau peste 10 la mie.

Referindu-se la măsurile de relaxare, ministrul a spus că domeniul educației a fost primul care a beneficiat de ele prin deciziile care au privit întoarcerea elevilor din vacanță, respectiv prezența fizică a elevilor din școlile speciale, și faptul că toți elevii din clasele terminale au făcut orele la școală.

„Conform ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente. Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, luni vom iniția modificarea ordinului comun, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie”, a scris ministrul pe Facebook.

„În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB și DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, a adăugat el.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, a mai scris ministrul.

El a precizat că toate celelalte prevederi ale ordinului rămân în vigoare.

De mâine, peste 90% dintre școlari se întorc în bănci. Masca de protecție va fi obligatorie la școală și în exterior, dacă se întâlnesc mulți elevi în pauze.

Citit 1159 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
924091

Autentificare