Joi, 17 Noiembrie 2022 04:05

Taxa care dispare practic din factura de energie electrică

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Contribuția pentru cogenerare eficientă, una dintre componentele reglementate ale facturii de energie electrică a fiecărui client din România, a fost redusă masiv de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), începând 1 noiembrie. 

Contribuția a fost fixată la doar 0,00333 lei/kWh, adică 0,3 bani/kWh, practic nimic, de fapt, pentru o factură medie de energie electrică.

Anterior, contribuția pentru cogenerare avea o valoare de 0,01696 lei/kWh, adică 1,96 bani/kWh, stabilită de ANRE și cu valabilitate de la 1 iulie.

Așadar, toți clienții din România au parte de o reducere a facturii de 1,66 bani/kWh, adică 1,66 lei la o factură de 100 kWh. 

De ce a scăzut contribuția pentru cogenerare

Contribuția de cogenerare este o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică. 40 de centrale beneficiază de  fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare, pe baza unor criterii de calificare impuse de ANRE. Cel mai important beneficiar este Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei.

Ei bine, în acest sezon de încălzire, Elcen nu mai poate beneficia de acest bonus, care, pentru ea, însemnau, la valorille trecute, circa 80 de milioane de lei pe lună, pentru că nu a ieșit încă din insolvență, în ciuda faptului că și-a plătit toți creditorii. Așadar, automat nu mai există cel mai mare beneficiar al schemei. 

Pe de altă parte, mai sunt două rațiuni în urma cărora ANRE a decis, cel mai probabil, amputarea acestei scheme. Prima este aceea că prețul gazelor pentru funcționarea acestore centrale este de facto reglementat de stat la o valoare foarte mică raportat la prețul de piață – 150 de lei/MWh este prețul cu care sunt obligate să vândă Petrom și Romgaz gazele extrase din România pentru producătorii de energie termică pentru populație. Pe de altă parte, centralele beneficiază au beneficiat de prețurile mari din piața de energie electrică iar ANRE probabil că a decis că veniturile sunt suficiente și fără această taxă

În total, de când există această schemă, din 2011, consumatorii de energie electrică din România au plătit circa 1,7 miliarde de euro, până în anul 2022. Din păcate, deși schema era gândită initial pentru a se finanța investiții noi, nu s-a făcut mai nimic, iar banii au fost folosiți pentru cheltuielile curente, de fapt, ale producătorilor de energie electric și termică.

Citit 802 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906378

Autentificare