Joi, 17 Martie 2022 05:20

Un nou proiect de lege depus în Parlament, vine pentru a compensa creșterea prețurilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acest proiect de lege vine pentru a compensa creșterea prețurilor, care a fost accelerată în ultima perioadă.

”La art.I, după punctul 1 se introduce un nou punct, pct.2, cu următorul cuprins:

„2. La art.138, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) 20% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;”

Printre efectele modificării legislative, se numără creșterea veniturilor nete ale tuturor angajaților, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, necesară menținerii relativ constante a puterii de cumpărare a angajaților. Totodată, scăderea cu 5 pp. a contribuțiilor de asigurări sociale va asigura un volum satisfăcător al cererii agregate a angajaților, cu impact pozitiv asupra veniturilor din TVA și accize. 

Trebuie precizat faptul că diminuarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mult mai bune a veniturilor bugetare. Sursa principală de compensare va fi determinată din veniturile fiscale, pentru care se anticipează o colectare peste prognozele care au stat la baza fundamentării Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Proiectul de lege a fost anunțat marți de către secretarul general adjunct al PNL, deputatul Gheorghe Pecingină. Acesta a transmis că a depus, alături de colegi, mai multe amendamente la proiectul de lege 35/2022 „care au rolul de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor”. Unul dintre amendamente vizează reducerea contribuţiilor sociale la contractele de muncă.

Reducerea contribuţiilor, singura variantă pentru creşterea salariilor românilor

În acest context, menționăm că, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale este singura variantă pentru creşterea salariilor românilor.

„Eu am propus o creştere a salariilor tuturor românilor – reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale. Asta înseamnă venituri nete mai mari pentru toţi românii. Va fi complicat pentru PNL să susţină orice altă măsură care va creşte veniturile doar unei categorii de români, dintr-un sector bugetar anume sau ale altei categorii. Pe noi ne interesează bunăstarea tuturor românilor şi astăzi există o singură măsură care poate să crească salariile tuturor românilor. Asta este reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale”, a spus Cîţu marți, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul liberal a precizat că în contextul creşterii preţurilor, „puterea de cumpărare trebuie crescută pentru toţi românii”.

Citit 787 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
923226

Autentificare