Vineri, 08 Februarie 2019 22:33

Insula Ada-Kaleh în memoria colectivă a locuitorilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Istoria orală înregistrează amintirile vieții și sentimentelor acelor tipuri de persoane ascunse în istorie și ne oferă o imagine vie a trecutului nostru. De asemenea, ajută acea istorie ascunsă să fie auzită, iar cei interesați de experiența lor personală din trecut au o importanță crucială pentru familiile și comunitățile lor. Este un fel de istorie vie prin experiențe unice.În urma interviurilor cu foștii insulani și a constatat că, în prezent, simt durere imensă în suflet. Construcția hidroelectrică a porților de fier a dus în primul rând la dispariția unei insule care ar putea constitui un reper important pentru județul Mehedinți și în al doilea rând datorită creșterii nivelului de apă al sturionilor din Dunăre a început să dispară. Observăm că fauna acvatică este atribuită distrugerii generale a unei comunități. Intervievații mi-au spus cu mare bucurie amintirile plăcute ale lui Ada Kaleh.

Intervievat: Hamdi Mustafa. 

Copilăria scurtă, de până la 9-11 ani până la 7 ani ... ignorant român. Deci, până la 7 ani nu au știut să vorbească în limba română. Nu numai eu și ceilalți copii. Am fost în jur de patru jandarmi de copii din România, primari, profesori, care aveau naționalitate română. În caz contrar, restu..deci dacă ABC îmi arată ce animal este că nu știam: ou de vaca care a fost taur. Deci, știi ... și a venit războiul, mama mi-a dat să lucrez la fabrica de țigări, să nu stau pe strada care bombardase și mi-a dat-o, ca să fiu nevoit să stau pe loc. Și profesorul, bătut, bineînțeles, nu cunoștea limba română. Și eu am spus: Ei bine, dacă sunteți între români, trebuia să învăț lumea românească. Cu voioșie sau fără voie, am învățat bine lecțiile citite mai mult. De la vârsta de 11 ani când regele Mihai a abdicat în 1947 a părăsit țara, iar în septembrie am fost condusă la Orșova. Astfel, insula a fost doar patru clase, iar majoritatea turcilor au făcut două, trei clase știe cum să-și scrie numele.

Vă amintiţi câţi turci au fost pe insulă când erai copil?         

HM: Ei bine, când au fost aproximativ trei până la patru sute de familii de origine turcă. Apoi, de-a lungul anilor s-au înmulțit, fabrica de confecții, au venit din afara Romance, românești, romantism. Ai păstrat legătura cu prietenii tăi de pe insulă?

HM: Dacă aș fi plecat unsprezece ani la Old Orsova, Timișoara, Severin, Severin a rămas în Ace, așa că, dacă ne-am întâlni așa ... zona de frontieră, nu puteam, nu am putut locuitorul insulei să ajungă pe insulă doar excursie cu barca au venit de la Severin la cazane, sunând la ora 2, nu mi-a fost permis, a fost.

Amintiți-vă cum ați petrece timpul pe insulă?        HM: În vacanță, da! În vacanță, în baie, am înotat ca pești, trecut și sârbi dincolo, mâncând pepene verde, porumb. [...] Îmi poți spune cum părea insula?         HM: Majoritatea erau orașe, care trăiau în orașe. Dar nu toată lumea, de exemplu mine, tatăl meu, părinții mei aveau o situație foarte bună. Casa noastră a fost făcută, un colț întreg după aurul napoleon. Eram copii și jucam, știam că nu era aur, ne jucăm cu tipii ăștia, îi chemase Napoleon.

Care erau ocupațiile insulanților?

HM: 90% barci, pescari și a început atunci când a fost doar o fabrică de țigări 60 de muncitori lucrau la fabrica de țigări.Care erau obiceiurile și tradițiile lor? HM: Ei bine, obiceiurile turcești. Cum să-i spui musulmanilor. Mâncărurile care au fost preparate băutură festivă?

HM: baclava de bază de desert, și asta nu face pe nimeni să știe. [...] O sărbătoare în religia lui Mohammedan atunci când au tăiat berbeci sacrificiu și Republica Turcia pe ambele. Cum să te îmbraci?

HM: Ei bine, știi că barbatul în general călătorește pe timp de iarnă în pantaloni scurți și ciorapi, prin faptul că jartele, așa că sărăcia nu era obligată în mod specific de turci pe oricine putea. HM: Suntem alms acest lucru este modul în care sunteți în viață ați făcut bine, atunci când ați murit vine și se așează cinci minute de beep nu va musca, nu țipa, nu țipa. Și binele pe care l-ați menționat că Mustafa ma ajutat să privesc viața cu o astfel de lucrare. Care erau relațiile locuitorilor insulei Severin și Orsova?      

HM: Foarte, foarte bun. Insula însăși a fost protejată de raionul Severin [...]

Dar drumeții? 

HM: Deci, de-a lungul copilariei, vorbesc de drumeții când nu veneau mașini din toată țara și au venit cu trenul. Insula a fost dens populată, pe care trebuiau să o găsească drumeții de noapte. Deci a fost o mare mișcare. Am lucrat la Consiliul Poporului de pe insulă, unde cineva ma angajat și apoi știa mai multe date, chiar înainte de demolarea ultimei populații.

Îți lipsește Ada Kaleh? 

HM: Absolut nostalgic, sigur că ar fi. Cum  să nu.

continuare săptămâna viitoare

Citit 380 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 02:02