Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, organizație sindicală majoritară reprezentând salariați din sistemul administrației penitenciare și Ministerul Justiției, anunţă că declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.„Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament”, spun reprezentanţii sindicatului.
Astfel că, începând din 11 aprilie, angajaţii din sistemul penitenciar refuză munca suplimentară, iar potrivit sindicaliştilor, acest lucru va genera blocarea activității în maxim 10 zile, întrucât funcționarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară. Sindicatul îşi exprimă dezacordul cu privire la depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).
„Având în vedere că prin Legea 62 ni s-a interzis să facem grevă, aceasta este modalitatea noastră de a ne arăta nemulţumirile. La noi se ajunsese şi la 300 de ore suplimentar lucrate, dar pentru că erau plătite, acceptam. Acum însă nu se mai plătesc. Bugetul alocat este cu câteva milioane mai mic decât previzionase Administraţia Naţională a Penitenciarelor că este nevoie”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Florin Deloreanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Craiova.
Sindicaliştii anunţă mitinguri în toate unităţile din sistemul penitenciar, dar şi unul în Piaţa Victoriei, cu 3.000 de participanţi.
„Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, mai explică SNLP.
Concret, sindicalişii cer: adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaților (for decizional); publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018)
– similar celorlalte instituții din structura de apărare națională; plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională; plata cheltuielilor turistice (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională; actualizarea normelor de hrană și echipament (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională.Ei spun „stop suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare!”