Miercuri, 06 Februarie 2019 17:55

Când începem dresajul și de ce

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E important ca noua familie sa ii asigure confortul mental. Mancarea și somnul, principalele îndeletniciri ale cainelui pot fi principalele surse de neliniște. Nu lăsați mancarea la discreția puiului și lăsați-l sa doarmă în apropierea persoanelor de care s-a atașat.

Ulterior va fi necesara inițierea unor exerciții de separare a puiului fata de persoanele de atașament, împiedicand formarea hiper-atașamentului. Cainele va învăța ca despărțirea de cel de care este atașat e temporara și se poate relaxa. Va putea accepta asta și anxietatea de separare nu va apărea.

Intr-o alta situație, cainele matur, foarte legat de stăpanul sau, se poate percepe pe sine într-o poziție prioritara fata de restul grupului. In absenta stapanului poate incerca sa se impuna pentru accesarea resurselor si in relatiile familiale. In perioada de socializare (3-12 saptamani), cainele dobandește abilități de adaptare: formarea autocontrolului, însușirea regulilor sociale.Doar astfel poate deveni un companion agreabil.

Cand nu dorm, puii se joaca, uneori violent, inacceptabil pentru noi. Învățarea autocontrolului se face prin includerea manipulărilor și condiționărilor în timpul jocului. Cand condiționarea (dresajul) se face prin joaca, prin asocieri pozitive, limitările vor fi integrate în comportamentul normal al cainelui.

Datorita proceselor de învățare, generalizare și adaptare cainele poate continua procesul de familiarizare cu noutatea. Comparand de fiecare data situația necunoscuta cu ceea ce ii este familiar, reușește cu ușurință sa o asimileze.Pe de alta parte, dacă sistemul sau de referință este sărac, orice experienta care nu seamăna cu nimic cunoscut, va fi traumatizanta. Pentru ca este atat de importanta prima perioada a vieții unui caine, locul de achiziționare a acestuia devine reperul definitoriu.

Daca va adresați unui adăpost veți avea sentimentul ca faceți o fapta buna, oferindu-I unui caine abandonat o alta viata. In același timp nu trebuie sa pierdeți din vedere ca mai mult de jumătate dintre cainii abandonați prezintă tulburări de comportament (nu neapărat ireversibile), care necesita implicarea unui profesionist în procesul de reabilitare.Un caine abandonat, poate fi un caine ce va dezvolta un atașament cu totul special fata de stapanul sau. Un plus ar fi ideea ca fiecare metis este de fapt o rasa cu un singur exemplar.Deții, astfel, un caine unic.

Citit 446 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2019 18:30