Vineri, 25 Ianuarie 2019 20:38

Ce este dresajul? a-II-a parte- Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare câine are particularitățile sale individuale, unii răspund corect si repede, alții mai greu, unii sunt foarte sensibili, alții mai puțin, dar toți au momentele lor de absență. A ști să menții tot timpul concentrată atenția unui câine fără ca acesta să ajungă la oboseală nervoasă, este un mare secret al reusitei procesului de dresaj.   

Atașamentul câinelui fața de stapânul sau conductorul său este unul din factorii determinanți ai dresajului dar el trebuie conceput și în sens invers, adica și al omului fața de câine. Dragostea si simpatia trebuie sa fie reciproce.   

Nu există metode standard de dresaj, fiecare dresor trebuie să o găsească pe cea mai potrivită pentru tipul de sistem nervos al câinelui.   

Prin dresaj câinele poate deveni util omului, dar utilitatea lui este conditionată de limitele sale fizice si nervoase. Nu exista câini genii sau câini inteligenți ci numai câini mai bine, mai slab sau deloc dresați.   

Pentru a obține randament maxim de la câinele dresat ca și pentru o conviețuire buna a câinelui cu oamenii si invers, atât dresorul cât și stapânul trebuie să cunoască îndeaproape posibilitățile și limitele câinelui. De aceea, pentru majoritatea posesorilor de câini, cel mai bun lucru ar fi să încredințeze educația câinelui  unei persoane cu experiență.

Citit 565 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 20:04