Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 19:06

Ce nutrețuri se pot folosi în creșterea și îngrășarea porcilor?- Dr. Săndel Tudosie - partea I

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nutrețurile care se folosesc în hrana porcilor trebuie să asigure, prin substanțele care le conțin, întreținerea organismului, creșterea (la tineret) și nevoile de producție (lapte la scroafele care alăptează, spor de greutate la porcii puși la îngrășat). În hrana porcilor se folosesc mai multe categorii și sortimente de nutrețuri, prezentate pe scurt în continuare. Grăunțele de cereale (porumb, orz, ovăz etc.). Se caracterizează printr-un conținut bogat de glucide (cca. 70% ), conține o cantitate mică de celuloză și au un coeficient de digestibilitate ridicat (75-90%). Ele sunt sărace însă în sare, calciu și subtanțe proteice, fapt ce se poate corecta prin administrarea în rație a nutrețurilor de origine animală. Porumbul, la noi în țară, este nutrețul concentrat cel mai folosit în hrana porcilor, fiind economic datorită coeficientului de digestibilitate ridicat și producției mari ce se obține la hectar. Cercetările au arătat că participarea porumbului în rație în proporție de până la 60-70%, completat cu nutrețuri proteice, asigură o îngrășare economică a porcilor, iar carnea și grăsimea sunt de bună calitate. În hrana celorlalte categorii de porcine poate intra în rație de 40-50 %. Orzul este o cereală potrivită pentru hrana tuturor categoriilor de porcine, fiind aproape de neânlocuit în rația tineretului porcin și scroafelor gestante. Folosit în hrana porcilor la îngrășat asigură o calitate foarte bună a carcasei în ce privește consitența și culoarea cărnii. Ovăzul este un nutreț concentrat bine echilibrat în substanțe nutritive, cu excepția celulozei care se află în proporție cam mare ( 28-35% ) pentru porci. El se folosește în hrana tuturor categoriilor de porcine, sub formă de uruială; în cantități mai mari, de 20-25% din valoarea rației, se dă vierilor reproducători și scroafelor gestante. Boabele de leguminoase conțin cantități mari de substanțe proteice și minerale, scopul folosirii lor în hrana porcilor fiind tocmai de a echilibra rațiile în aceste substanțe. Dintre leguminoase, mazărea și soia sunt mai mult utilizate în hrana porcilor. Mazărea se cultivă în mai toate regiunile țării și dă producții bune. Se recomandă să fie folosită numai sub formă de uruială și în amestec cu alte uruieli mai gustoase, deoarece mazărea are un gust amărui. Sub formă de boabe, însă prăjite, mazărea este bună ca hrană suplimentară pentru purceii sugari. Proporția în care se poate administra în rația diferitelor categorii de porci este între 10 și 25% din cantitatea de concentrate.

Citit 93 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2019 21:47