Vineri, 22 Martie 2019 02:00

Cele mai frecvente boli la pisici

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deși ne dorim ca mica noastrǎ felinǎ sǎ fie sǎnǎtoasǎ existǎ și situații ȋn care pisica poate dezvolta anumite probleme de sǎnǎtate, motiv pentru care este important sǎ fiți atenți la simtomele pe care acestea le pot experimenta. Iatǎ care sunt cele mai comune boli cu care se pot confrunta animalele noastre de companie:

Probleme la nivelul pielii – Chiar dacǎ pisica se curațǎ singurǎ ȋn mod regulat sǎ nu vǎ mire dacǎ aceasta va dezvolta probleme la nivelul pielii. Cu toate acestea, majoritatea sunt ușor tratabile. De asemenea, existǎ numeroși factori care pot cauza cauza inflamații la nivelul pielii precum: alergia la purici, diferite produse alimentare, zgȃrieturi, abcese, sau o infecție fungicǎ cunoscutǎ sub numele de impetigo care apare destul de des și la om.

Paraziții – De departe paraziții sunt o altǎ problemǎ de sǎnǎtate frecventǎ  pe care pisicile o pot dezvolta. Paraziții sunt, de obicei, puricii și căpușele. Atenție! Infestația cu purici poate duce la apariția teniei și poate cauza anemie (ȋn special la pisoi). La rȃndul lor, capușele pot provoca și ele anemie, dar și o boalǎ mai gravǎ cunoscutǎ sub numele de boala Lyme .

Hipertiroidism – La fel ca și la oameni, afecțiunea apare atunci cȃnd glanda tiroidǎ produce prea mulți hormoni tiroidieni. Simptomele afecțiunii includ creșterea poftei de mâncare, scădere în greutate,  sete și urinare excesivǎ, vǎrsǎturi, letargie, slăbiciune. Dacǎ aobervați aceste simptome la pisica dumneavostrǎ este bine sǎ apelați la medicul veterinar.

Obezitatea – Obezitatea la feline apare cel mai frecevnt atunci cȃnd pisica are hranǎ la dispoziție pe tot parcursul zilei, fǎrǎ a avea un program stabil. Din pǎcate hrana excesivǎ nu le face bine, ȋntrucȃt pisicile obeze sunt de patru ori mai expuse riscului de a dezvolta diabet zaharat dar și boli hepatice.

Boali ale tractului urinar inferior   -  Acest termen definește o serie de boli care afectează vezica urinarǎ și uretra. Cele mai comune afecțiuni din aceastǎ categorie sunt: cistita idiopaticǎ, pietrele urinare și obstrucția uretralǎ.

Infecții la nivelul cǎilor respiratorii superioare  - Sunt caracterizate prin strǎnut, tuse, ochi și nas care curg, lipsa poftei de mâncare și letargie. Acestea apar ȋn special la pisicile tinere și sunt extrem de contagioase de la o pisicǎ la alta.Cele mai multe pisici vor experimenta cel puțin una dintre problemele descrise mai sus, ȋnsǎ dacǎ suntem atenți la simptomele pe care pisica noastrǎ le dezvoltǎ, putem ajunge la medic la ȋnceputul bolii, atunci cȃnd tratamentul este mai bine suportat de prietenul nostru necuvȃntǎtor și mai puțin costisitor.

Citit 390 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2019 10:54