Imprimă această pagină
Marți, 11 Iulie 2023 08:14

Noi schimbări în Codul Muncii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul Marcel Ciolacu (PSD + PNL) trebuie să opereze noi schimbări în Codul Muncii. Directiva tocmai a fost votată în Parlamentul European. Astfel, angajatorii nu vor mai avea voie să adreseze anumite întrebări candidaților, la interviuri. 

Probele de concurs vor cunoaște anumite modificări, din 2023. Directiva Uniunii Europene despre transparența salarială le va interzice angajatorilor să mai solicite istoricul salarial pentru cei intervievați, în cazul candidaților pentru diverse posturi. 

Angajatorul nu va putea cere nici la interviu, nici la momentul angajării informații despre nivelul salariului pe care angajatul l-a primit la fostul job. Directiva de la UE vizează echitate salarială în rândul bărbaților și femeilor, care trebuie să fie plătiți la fel.

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arată în directiva europeană. 

„Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, mai scrie în directivă”, se mai arată în directiva citată de AvocatNet.

Legea se aplică deja. Occidentul depune eforturi susținute pentru reducerea inechităților salariale dintre femei și bărbați.

În SUA, o astfel de prevedere este în vigoare încă din anului 2019. Aceasta a fost aplicată pentru a rezolva aceeași problemă menționată de instituțiile europene. 

Potrivit datelor din Uniunea Europeană, o femeie câștigă cu 13% mai puțin decât bărbații. Totuși procentul este într-o continuă scădere față de perioada anilor 2011-2020, când același procent era de peste 16%.

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 10 Iulie 2023 20:22