Miercuri, 08 Mai 2019 03:00

Picior diabetic: simptome, cauze, tratament, prevenţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 080519 02

Definiţie:

Piciorul diabetic este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, aproximativ 70% dintre bolnavi prezentând această afecţiune. Infecţiile şi ulceraţiile la nivelul membrelor inferioare – cumul de simptome ce definesc piciorul diabetic – apar în principal din cauza neuropatiei diabetice, care constă în pierderea sensibilităţii (la durere, la rece, la fierbinte) la nivelul extremităţilor (aproape jumătate dintre diabetici se confruntă cu această problemă).

Altfel spus, rănile sunt sesizate cu întârziere şi, prin urmare, riscul de complicaţii este crescut, din cauza lipsei tratamentului la timp. O tăietură, o bătătură cauzată de încălţămintea incomodă, unghia încarnată, orice rană deschisă care permite pătrunderea bacteriilor (cel mai des întâlnit agent patogen implicat în apariţia infecţiilor la nivelul picioarelor este stafilococul), coroborate cu faptul că diabetul diminuează circulaţia sângelui şi slăbeşte imunitatea, favorizează apariţia şi extinderea unei infecţii, precum şi îngreunarea vindecării pielii.

Osteomielita (infecţia care se extinde la nivelul oaselor) este cea mai gravă complicaţie a piciorului diabetic şi deseori se poate ajunge chiar la cangrenă, fiind necesară amputarea porţiunii afectate.

Dacă se iau măsuri la timp, infecţiile uşoare pot fi tratate cu succes cu ajutorul antibioticelor, dar pacientul are în continuare cel mai important rol, şi anume acela de a-şi ţine sub control nivelul glicemiei, urmând tratamentul antidiabetic recomandat de medic, şi de a avea o igienă exemplară. De asemenea, renunţarea la fumat, purtarea de încălţăminte adecvată, folosirea instrumentelor de pedichiură (unghieră, forfecuţă etc.) corect sterilizate şi ţinerea sub control a tensiunii arteriale sunt măsuri care pot reduce semnificativ riscul de complicaţii.

Cauze:

Diabetul care nu este ţinut sub control duce la apariţia complicaţiilor. Neuropatia diabetică şi boala arterială periferică sunt două dintre principalele cauze ale ulceraţiilor apărute la nivelul picioarelor. Aceste afecţiuni duc la pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţilor şi îngreunează circulaţia sangvină. Astfel, pacientul nu sesizează o rană aparent banală, cum ar fi o tăietură, de exemplu, bacteriile se pot acumula în zona afectată, iar circulaţia deficitară împiedică vindecarea acesteia.

De asemenea, în apariţia piciorului diabetic poate fi implicată şi artropatia Charcot, o afecţiune care constă în distrugerea progresivă a oaselor, articulaţiilor şi ţesuturilor moi, de cele mai multe ori de la nivelul gleznei.
Rezumând, principalii factori implicaţi în apariţia ulceraţiilor la nivelul picioarelor, în cazul unui pacient diabetic, sunt:

  • Glicemia crescută
    Circulaţia sangvină deficitară
    Deteriorarea terminaţiilor nervoase de la nivelul membrelor inferioare
    Rănile deschise, infectate
    Sistemul imunitar slăbit
    Infecţiile fungice la nivelul unghiilor
    Calusurile, bătăturile sau băşicile cauzate de purtarea de încălţăminte inadecvată
    Pielea foarte uscată, predispusă la crăpare
    Unghiile încarnate
    Negii plantari
    Bolile cardiace sau renale
    Igiena incorectă
    Folosirea de instrumente de pedichiură nesterilizate corespunzător
    Tăierea incorectă a unghiilor de la picioare
    Obezitatea
    Consumul de alcool
    Fumatul
    Vârsta (statisticile arată că bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuşi la apariţia piciorului diabetic)
Citit 1392 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 23:42

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905649

Autentificare