Marți, 07 Mai 2019 03:00

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică Mehedinti, în colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, celebrează în data de 5 mai 2019, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

 

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este: Îngrijirea curată pentru toți - este în mâinile voastre.

În fiecare zi, IAAM duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienți și familiile aparținătoare și decese care puteau fi evitate.
Multe măsuri de prevenire și control al infecțiilor ( inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine și eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat următoarele grupuri țintă și teme de acțiune aliniate cu sloganul:

• Profesioniștii din domeniul sănătății: “Mențineți și promovați îngrijirea curată – este în mâinile voastre.”
• Coordonatorii Programelor de Prevenirea și Controlul Infecțiilor (PCI): “Monitorizați standardele de prevenirea și controlul infecțiilor – acționați și îmbunătățiți practicile.”
• Managerii de spitale: “Unitatea pe care o conduceți respectă standardele OMS de control al IAAM și de igienă a mâinilor? Participați la studiul OMS 2019 și acționați!”
• Ministerul Sănătății: “În țara dumneavoastră sunt respectate standardele de prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale? Monitorizați si acționați pentru realizarea acoperirii universale cu servicii medicale de calitate.“
• Grupurile de susținere pentru pacienți: “Solicitați îngrijirea curată – este dreptul vostru.“

Se recomandă continuarea utilizării posterelor OMS “Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor”, pentru a evidenția momentele cheie în care furnizorii de servicii medicale trebuie să realizeze igiena mâinilor.
Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.
Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/.

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, cu sloganul:
ÎNGRIJIREA CURATĂ PENTRU TOȚI - ESTE ÎN MÂINILE VOASTRE este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi se pune în aplicare de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Citit 1421 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 21:47

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905743

Autentificare