Luni, 07 Ianuarie 2019 21:44

PROIECT: Sectorul vegetal şi zootehnia beneficiază de ajutoare tranzitorii de peste 260 mil. euro

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

lafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru 2019 în sectorul vegetal sunt de 105 milioane de euro, iar în sectorul zootehnic de 162 de milioane de euro, conform unui proiect de act normativ publicat de MADR.

Pentru sectorul vegetal sumele se distribuie astfel: 102,361 milioane euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil; 6,6 milioane euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră; 1,656 milioane euro pentru tutun; 100.800 euro pentru hamei; 1,818 milioane euro pentru sfeclă de zahăr.

Culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale; leguminoase pentru boabe: mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe; rădăcinoase: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase; plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale: tutun, plante medicinale şi aromatice; legume: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume; furaje verzi în teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil; căpşunerii; loturi semincere; alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Pentru sectorul zootehnic sumele se distribuie astfel: 22,228 milioane euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 93,416 milioane euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 46,877 milioane euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.

Citit 446 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 19:57