Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF va finaliza până la sfârşitul lunii viitoare un proiect privind o nouă procedură de rambursare de TVA, a anunţat, miercuri, preşedintele Fiscului, Mirela Călugăreanu, la ”Conferinţa Anuală de Taxe”.
”Până la sfârşitul lunii martie, la nivelul ANAF, se va finaliza un proiect privind o nouă procedură de rambursare a taxei pe valoarea adăugată în România.
Care este filosofia? Filosofia este următoarea: să extindem sistemul de rambusare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili, ca regulă generală, şi sigur, analiza de risc este cea care îţi determină riscul fiscal mare, ridicat, şi care implică inspecţia fiscală”, a spus Mirela Călugăreanu, conform Agerpres.
Ea a afirmat că rambursarea TVA va urma o cu totul altă procedură, iar instituţia va fi gata în luna martie pentru a începe consultările pe marginea ei şi a vedea dacă aceasta este formula cea mai coerentă.
În prezent, conform art. 303 alin. (7) din Codul fiscal, ”persoanele impozabile, înregistrate conform art. 316, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare, prin bifarea casetei corespunzătoare din decontul de taxa din perioada fiscală de raportare, decontul fiind și cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative în decontul perioadei fiscale următoare.
Dacă persoana impozabilă solicită rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reportează în perioada fiscală următoare. Nu poate fi solicitată rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu în decontul perioadei fiscale următoare.
Prin excepție, soldul sumei negative de taxă pe valoarea adăugată înscris în decontul de taxa pe valoarea adăugată aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenței prevăzute de legislația în domeniu nu se preia în decontul de taxă aferent perioadei fiscale în care s-a deschis procedura, caz în care debitorul este obligat să solicite rambursarea taxei prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare”.