Vineri, 29 Ianuarie 2021 09:08

Ce români pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când vine vorba de pensii 2021, apar tot mai multe modificări la Legea Pensiilor. În urma unei sesizări a Președintelui Iohannis la Curtea Constituțională, s-a decis un nou termen pentru angajații din sistemul judiciar. Cu alte cuvinte, avocații vor putea ieși mai devreme la pensie, termenul nou fiind cu 15 ani mai devreme.

 

Klaus Iohannis trimitea în 15 noiembrie, anul trecut, către Curtea Constituțională o sesizare. Aceasta avea ca subiect termenul de ieșire la pensie a angajaților din sistemul judiciar. Conform sesizării, termenul inițial de admitere a pensionării era neconstituțional. Printr-o decizie dată de Curtea Constituțională s-a admis sesizarea președintelui cu privire la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, cu unanimitate de voturi.

Legat de subiectul Pensii 2021, în decizie se spune că avocații care fac dovada unui handicap sever pot ieși mai devreme la pensie. Sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut. 

”Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane. Este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie.

Întrucât beneficiul instituit, nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav. Handicap ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis. 

După trimiterea sesizării către Curtea Constituțională, modificarea a fost aprobată unanim. Astfel că avocații cu handicap sever vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial. Decizia CCR, conform comunicatului, se aplică retroactiv celor care deja trebuiau să-și depună actele de pensionare aferente ieșirii la pensie.

    ”Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.”, se spune în decizia CCR.

În octombrie anul trecut, a fost votat în Parlamentul României un amendament la Legea 72/2016 pentru pensii 2021, care modifica termenul de ieșire la pensie pentru această categorie, ceea ce a determinat și sesizarea președintelui din 15 noiembrie.

În primă fază, proiectul a fost respins în 2017 de Senat. Mai apoi, după trei ani, în Camera Deputaților a fost votat amendamentul cu modificările neconstituționale, în opinia președintelui.

    ”După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.

Citit 4222 ori