În urma retragerii, Ion Ştefan, a declarat că urmează ca situaţia să fie reevaluată şi să fie înaintate către minister noi situaţii de plată.
Acesta susține că ministerul va plăti doar pentru lucrările efectuate, nu şi pentru cele declarate.
Miercuri, ministrul a fost întrebat într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, câte proiecte neconforme în cadrul PNDL a găsit şi la câte a întrerupt finanţarea.
“Ministerul Lucrărilor Publice nu a întrerupt nicio finanţare. A făcut un singur lucru şi el e în derulare şi acum. Am constituit comisii mixte din Corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice şi inspectorii ISC, care au verificat cererile de plată sau Anexa 4 depusă la minister pentru a se achita lucrările executate. Am avut surprize diverse şi neplăcute, lucrări în valoare de 200 de milioane de lei au fost retrase de la plată, urmând în pasul doi, ca antreprenorii, primăriile, UAT-urile să reevalueze situaţia şi să înainteze către minister noi situaţii de plată”, a afirmat Ion Ştefan, potrivit news.ro.
În ceea ce privește plata lucrărilor, Ion Ștefan a declarat că ministerul nu va plăti lucrările declarate, ci doar pe cele efectuate.
“În 2020 Corpul de Control şi-a început din nou activitatea. Începând de luni au mers în opt judeţe din România, din nou echipe mixte şi sperăm să putem să menţionăm la sfârşitul perioadei de control pentru lucrările de anul trecut, să venim cu o situaţie clară în ceea ce se întâmplă în teritoriu. Noi Ministerul Lucrărilor Publice, ne dorim să plătim lucrările efectuate, nu lucrările declarate. Deci, ministrul Lucrărilor Publice, aşa cum a declarat la preluarea mandatului, va efectua, realiza aceste controale în teritoriu pentru a plăti doar ceea ce se lucrează şi s-a efectuat efectiv în teren”, a explicat ministrul Dezvoltării.
Probleme constante la PNDL
Nu este prima oară când apar schimbări la PNDL. Anul trecut în luna decembrie, Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a anuțat că au fost găsite mai multe neconcordanţe la programul PNDL, între situaţia din teren şi cea din hărtii. Astfel, peste 146 de milioane lei pentru 187 de solicitări pentru proiecte dn 11 judeţe vor fi oprite de la plată.
Controalele au fost făcute de Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).
În urma acţiunilor de control au fost oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei pentru obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea.