Miercuri, 06 Februarie 2019 17:41

Cum se alege un broker de acţiuni: 10 elemente de verificat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alegerea unui broker de acţiuni este crucială pentru o tranzacţionare online sigură şi profitabilă. Firmele capcană care propun servicii de brokeraj sunt frecvente pe Internet, aşa că verificaţi întotdeauna următoarele 10 elemente.

1. Este brokerul dvs. reglementat?

Reglementarea unui broker este primul lucru ce trebuie verificat. Pentru a fi autorizat să practice, un broker actiuni trebuie să fie reglementat de o autoritate de reglementare, în particular de ASF sau de FCA. Dacă nu este aşa, treceţi mai departe: nu este un broker de încredere, ar putea fi chiar o înşelătorie de proporţii.
Pentru a fi sigur, puteţi consulta lista brokerilor de acţiuni reglementaţi, publicată de ASF. Această listă este actualizată periodic listează brokerii care efectuează această activitate în mod reglementat. Dacă brokerul dvs. nu este acolo, căutaţi un altul, cel mai probabil este o înşelătorie!
Pentru a verifica dacă brokerul dvs. este autorizat să ofere serviciile sale în România, îl puteţi găsi pe site-ul ASF. Dacă brokerul dvs. nu apare, este pentru că el nu este autorizat să practice în România. Din nou, ar trebui să faceţi o altă alegere.

2. Cum asigură brokerul de acţiuni pe care l-aţi ales securitatea fondurilor dvs.?

Securitatea este o problemă primordială  pentru tranzacţionarea online. Prin urmare, trebuie să ţineţi cont de acest lucru atunci când sunteţi în căutarea celui mai bun broker acţiuni online.
Pentru securitate maximă, conturile bancare ale brokerului ales trebuie să fie în Europa. În plus, acestea trebuie să fie conturi segregate, adică un cont de depozit “separat” de conturile brokerului care nu intră în bilanţul său. În caz de faliment al brokerului, fondurile clienţilor sunt astfel protejate.

3. Ce platformă de tranzacţionare oferă brokerul dvs.?

În ceea ce priveşte serviciile, platforma de tranzacţionare pe care brokerul o pune la dispoziţia dvs. trebuie inclusă în criteriile de selecţie.
Cea mai populară platformă de tranzacţionare, şi una dintre cele mai bune, este MetaTrader 4 (sau MT4). Este instrumentul ideal atât pentru începători, cât şi pentru traderii mai experimentaţi. Robustă, fiabilă şi intuitivă, este în principal adaptată pentru tranzacţionarea pe piaţa bursieră.

4. Pe ce pieţe se poate tranzacţiona prin intermediul brokerului dvs.?

Nu toţi brokerii online permit tranzacţionarea pe toate pieţele bursiere, dealtfel unii brokeri se specializează în anumite instrumente financiare.
De asemenea, dacă doriţi să tranzacţionaţi o anumită piaţă, indiferent dacă este vorba de acţiuni, indici, mărfuri, valute sau criptomonede, trebuie să vă asiguraţi că brokerul dvs. permite instrumentul financiar respectiv.
Reţineţi că este întotdeauna interesant să tranzacţionaţi pe mai multe pieţe în paralel. Indiferent de piaţa pe care o aveţi în vedere, este preferabil să alegeţi un broker care să ofere o gamă largă de instrumente financiare şi pieţe.

5. Brokerul dvs. acceptă toate stilurile de tranzacţionare?

Ar trebui să ştiţi că nu toţi brokerii permit toate stilurile de tranzacţionare. Unii nu permit, de exemplu scalpingul.
De asemenea, dacă intenţionaţi să practicaţi scalpingul, tranzacţionarea intraday sau tranzacţionarea swing, trebuie să vă asiguraţi că brokerul dvs. permite acest stil de tranzacţionare.

6. Brokerul dvs. vă permite să vă gestionaţi personal efectul de levier?

Deşi este posibil să tranzacţionaţi fără efect de levier, levierul este o opţiune foarte populară pentru traderii de Forex şi CFDuri pe acţiuni. Levierul face posibilă creşterea semnificativă a capacităţii dvs. de investiţii fără a fi necesar mai mult capital ca investiţie iniţială.
Interesant este faptul că efectul de levier este, de asemenea, o practică riscantă. Acesta este principalul motiv pentru care brokerul dvs. trebuie să vă permită să vă determinaţi singuri levierul.

7. Brokerul dvs. oferă suport în limba română?

Chiar dacă este bazat într-o altă ţară europeană, un broker serios care oferă servicii în România trebuie să furnizeze serviciu clienţi în limba română.
Chiar dacă cunoaşteţi bine limba engleză, este mai uşor să vă exprimaţi în limba dvs. maternă.
Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de plasarea banilor sau în caz de litigii.

8. Oferă brokerul dvs. cursuri de tranzacţionare?

Deşi există numeroase oferte de training pe internet, este interesant să urmaţi cursurile oferite de brokerul dvs. online. Acestea sunt, de obicei, gratuite şi dezvoltate de profesionişti.
Acesta este un semn de seriozitate din partea brokerilor şi este, aşadar, un punct care nu trebuie ignorat.

9. Brokerul dvs. vă oferă un cont demo?

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte serviciile, este imperativ să verificaţi dacă brokerul dvs. vă oferă posibilitatea de a tranzacţiona pe un cont demo.
Un astfel de cont face posibilă tranzacţionarea în condiţii reale de piaţă, dar cu un capital fictiv, deci fără a va asuma vreun risc financiar.
Aceasta este o necesitate pentru orice trader începător pentru a-şi pune noile cunoştinţe în practică, dar şi pentru un trader mai experimentat care doreşte să testeze o piaţă nouă sau o nouă strategie de tranzacţionare.

10. Aţi ales un broker de acţiuni competitiv?

Când toate aceste criterii sunt verificate, rămâne o ultimă întrebare, legitimă, dar mai complexă de evaluat, şi se referă la competitivitatea brokerului dumneavoastră.
Deşi este firesc să căutaţi cel mai ieftin broker vânzare acţiuni, aveţi grijă să nu luaţi în calcul doar spreadul practicat. Un broker care promovează cele mai mici spread-uri nu va fi neapărat cel mai ieftin broker, deoarece spread-urile anunţate nu se vor aplica întotdeauna tuturor ordinelor dvs.
Pentru a vă asigura de competitivitatea brokerului dvs., trebuie să evaluaţi următoarele aspecte:

Spreadul
Calitatea execuţiei
Comisioanele
Swap-ul.

Citit 11177 ori