Joi, 27 Ianuarie 2022 09:39

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind plafonarea atât la gaze cât și la energie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul Ciucă a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență care introduce noi reduceri pentru consumatori la energie electrică și gaze naturale. Se vor aplica noi plafoane și scheme de compensare. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că legea nu se va aplica retroactiv: „Am întrebat în ședința Guvern, Ministerul Justiției a spus clar că nu putem retroactiv. Suntem deja pe 25 ale lunii și nu putem aplica pentru ce este în spatele acestei date. Am întrebat doar pentru ianuarie. Dacă se putea, și PNL și PSD și UDMR ar fi dorit să se aplice și pentru noiembrie și decembrie”. Noile plafonări și compensări se vor introduce, astfel, de la 1 februarie.

Pentru consumatorii casnici, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe kilowatt/oră la energie electrică şi 0,31 lei pentru kilowatt/oră la gaze naturale, indiferent de consum. 

PLAFONARE

Pentru consumul realizat în perioada 1 februrie 2022 - 31 martie 2022, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,336 lei/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, din care componenta de preţ a gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,200 lei/kWh.”

Ordonanța mai prevede pentru clienţii casnici „acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale”

Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici astfel:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Componenta de preţ al energiei electrice și al gazelor naturale nu includ TVA.

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale - componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. 

COMPENSARE

Pentru clienții casnici:

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021- 31 ianuarie 2022 şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat.

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 200 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 336 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Pentru clienții non-casnici:

Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 – 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat.

Citit 1436 ori