Sâmbătă, 11 Mai 2019 03:00

Hrănirea puilor de curcă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți

Cresterea curcilor este o activitate profitabila, chiar in sistemul gospodaresc, dar mai ales in cel semiintensiv, foarte pretabila la fermele mici si mijlocii. Ratiile furajere administrate puilor de curca, sub forma de nutret concentrat combinat, in perioada de varsta de la 0-28 de zile, trebuie sa asigure un aport proteic de 30% proteina bruta digestibila si o valoare energetica de 2950 Kcal. Incepand cu a 5-a zi, pana la a 10-a saptamana de viata, puii de curca vor primi o ratie nutritiva cu un aport proteic de 25-26% PBD si 3050-3080 Kcal EM(energie metabolizabila). De la varsta de de 11 pana la 16 saptamani, ratia de hrana administrata trebuie sa asigure 20% proteina bruta digestibila si 3200-3300 Kcal.

Furajele se adminstreaza in hranitori (simple sau automate) sub forma de amestecuri de cereale, macinate, sub forma de nutreturi concentrate combinate, procurate din comert. In sistemul gospodaresc de crestere a puilor de curca, in care se aplica practic in primele 15 zile de viata puii de curca trebuie sa primeasca un amestec de uruieli sub forma unui amestec de ferma din: porumb 45%, sroturi oleaginoase 28%, faina proteica 25%, faina de lucerna 1% si saruri minerale 1% compuse din jumatate sare de bucatarie si jumatate creta furajera.
La aceste nutreturi se adauga 80 de grame branza de vaci pentru fiecare Kg de amestec concentrat, un ou pentru fiecare 10 pui si un supliment de lucerna verde furajera sau morcovi rasi, tocate foarte fin, in scopul asigurarii necesarului de vitamine. Pe masura ce puii de curca cresc, cantitatea de nutret verde se mareste (fiind mult mai mare decat cea administrata anterior puilor de curca - cu 150%). In acest fel puii de curca vor ajunge sa primeasca cel putin 5 tainuri „mari’’ de nutret verde pe zi, tocat cat se poate de marunt. Foarte bune rezultate se obtin prin folosirea urzicilor sau a forilor de ceapa verde. Puii de curca trebuie obisnuiti, incepand cu varsta de 60 de zile, sa consume graunte intregi si obisnuiti deasemenea cu reducerea numarului de tainuri, in asa fel incat dupa scoaterea pe pasune, la camp sa consume numai 2 tainuri de concentrate pe zi, dimineata si seara, in restul timpului fiind nevoiti sa-si caute singuri hrana.
Desigur ca acest sistem se foloseste numai in cazul combinarii metodelor de crestere, respectiv sistemul semiintensiv, in primele luni de viata, cu sistemul extensiv, pe pasune, cu adaos de concentrate suplimentar. In aceasta situatie, li se asigura o ratie de nutret combinat sau de ‚’amestec de ferma’’, in cantitate de 250-280 g/zi. Aceasta ratie este formata din: amestec de cereale macinate 140-150 g, furaje proteice vegetale 30-40 g, faina proteica 5-6 g si saruri minerale 5-6 g.
In cazul cresterii puilor de curca pe pasuni, acestia pot aduna pana la 50% din necesarul de hrana zilnica. Pentru adaposturile pe pasune se construiesc cotete usoare, cu padocuri din plasa de sarma, prevazute cu acoperisuri, pentru inrautatiri ale vremii de scurta durata. In padocuri se asigura o densitate de 2 pui/mp. Toamna cand vremea nu mai permite mentinera tineretului de curca pe pasune, aceasta se transfera in halele de crestere a adultelor.
In cazul in care puii de curca nu pot fi procurati de la statii de incubatie, acestia se vor produce prin clocit natural, cu closti (curci sau gaini), cu oua produse din propria ferma sau gospodarie. Este necesar sincronizarea ecloziunii, pe cat posibil, pe o perioada de timp cat mai scurta. La varsta de 24-28 de saptamani se executa alegerea puilor de curca destinati reproductiei. Alegerea se face individual, tinand seama de precocitatea femelelor (varsta la care curcile mame au inceput sa oua). Se apreciaza urmatoarele caractere de exterior: osatura, sa fie bine dezvoltata (dar nu grosolana), picioarele si gatul sa fie scurte, pieptul larg, cu masa musculara bine dezvoltata, osul sternului si carena sternala sa fie paralele cu axul longitudinal (al spinarii), mersul normal si vioi, privire stralucitoare iar greutate puilor sa fie cel putin la standardul de rasa, neadmitandu-se exmplare sub acest nivel de greutate. Se aleg curci care incep ouatul la varsta cat mai tanara.
Pe pasuni pot fi crescute aproape toate categoriile de curci si anume: primavara si vara pana toamna, se pot scoate curcile adulte, in carduri. Tineretul poate fi scos numai vara, dupa realizarea varstei de 8 saptamani, mai ales, dupa recoltarea cerealelor, pe miristi, iar curcile si curcanii reformati, destinati ingrasarii, pot fi scosi pe pasune timp de 3-4 saptamani, vara si toamna, primind un adaos de concentrate suplimentar. Prin exploatarea curcilor din toate categoriile prezentate mai sus, pe pasune, se face o economie mare de concentrate, da cel mai important, se obtine un tineret viguros si sanatos, care beneficaza din plin de miscare in libertate, expus la actiunea binefacatoare a soarelui si a luminii.

(sursa: gazeta de agricultura)

Citit 2753 ori Ultima modificare Duminică, 12 Mai 2019 02:40